Derin kazılarda ankraj performans analizi
Analysis of anchor performance in deep excavations
- Tez No: 775269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TONAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankraj, öngerme, derin kazılar, plaxis 2D, Anchor, pre-stress, deep excavations, plaxis 2D
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ankrajlı iksa sistemleri özellikle derin kazılarda stabiliteyi sağlamak için kullanılan önemli bir geoteknik mühendisliği uygulamasıdır. Bu nedenle uzun yıllardan bu yana ankraj çalışma prensibi ve performansını etkileyen faktörler çalışılmaktadır. Bu noktadan hareketle, bu yüksek lisans tez çalışmasında da konu ile ilgili bir araştırma sunulmuştur. Arazide iki ayrı profilde gerçekleştirilmiş mevcut bir ankraj uygulaması için; bu çalışmada ankraj kök boyu, ankraj serbest boyu, öngerme kuvveti ve sürşarj yükü değişimlerinin ankraj performansı üzerindeki etkisi incelenmiş ve sonuçlar grafikler ve tablolar halinde her iki profil için ayrı ayrı verilmiştir. Grafikler incelendiğinde, özellikle sürşarj yükü değişiminin ankraj performansı üzerindeki etkisi açık bir şekilde görülmüş; ayrıca çalışılan parametrelerin oluşan momentlerde meydana getirdiği farklılıklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anchors are an important geotechnical engineering application used to provide stability especially in deep excavations. For this reason, the working principle of the anchor and the factors affecting its performance have been studied for many years. From this point of view, a study on the subject has been presented in this thesis. In this study, the effects of anchor bond length, anchor free length, prestressing force and surcharge load changes on anchor performance have been investigated for an existing anchored wall for two different profiles in the field and the results have been presented for both profiles in the form of graphs and tables. When the graphics have been examined, the effect of the changes in the surcharge load on the anchor performance for different conditions has been seen;in addition, the differences in the moments caused by the studied parameters have been stated.