Analysis of retaining structures with special reference to the finite element program FEMSSI
Dayanma yapılarının sonlu elemanlar programı FEMSSI ile analizi
  1. Tez No: 47215
  2. Yazar: HALİT GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UFUK ERGUN, PROF.DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ankraj, Konsol Duvar, Derin Kazı, Diyafram Duvar, Sonlu Elemanlar Metodu, Enstrümantasyon, Kazık Duvar, Palplanj Duvar, Basınç Çubuğu. vı, Anchorage, Cantilever Wall, Deep Excavation, Diaphragm Wall, Finite Element Method, Instrumentation, Pile Wall, Sheetpile Wall, Strut. rv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz DAYANMA YAPILARININ SONLU ELEMANLAR PROGRAMI FEMSSI ÎLE ANALİZİ GÛLTEKİN, Halit Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk ERGUN Ortak Tez Yöneticisi: Prof Dr. Çetin YILMAZ Aralık 1995, 98 sayfa Bu tezde, sonlu elemanlar programı FEMSSI' nin güvenirliliği kontrol edilmiştir. FEMSSI, statik, düzlem birim deformasyon, lineer olmayan zemin-yapı etkileşimi problemleri için genel amaçlı sonlu elemanlar bilgisayar programıdır. Programın güvenirliliği, programın sonuçlarıyla gerçek kazılarda Ölçülmüş değerleri karşılaştırarak kontrol edilmiştir. Aynı zamanda programın sonuçlan profesyonel program olan PLAXIS ve yaylı çözümün sonuçlarıyla da karşılaştınlmıştır. Değinilen bazı vaka analizlerinde diğer sonlu elemanlar programlarının çözümleri ile FEMSSI ve PLAXIS karşılaştınlmıştır. Yaylı çözüm, bir çeşit basit sonlu elemanlar metodu olup zemin-yapı etkileşimi problemlerini,diyafram veya palplanj duvarları temsil etmek için bir boyutlu elemanlar; ankraj ve toprağın pasif direnişim temsil etmek için lineer yaylar kullanarak modellemektedir. Programın genel performansı iyi denebüse de, sınırlı kullanımı yüzünden dizayn için kullanılması tavsiye edilmemektedir fakat ön dizayn için kullamlabilinir. Program, hataları düzeltilerek, kapasitesi artırılarak ve kullanıcı dostu data giriş modülü eklenerek geliştirilmiştir. Aynı zamanda kolay kullanımlı 'post-processor' yazılım pakedine elenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF RETAINING STRUCTURES WITH SPECIAL REFERENCE TO THE FINITE ELEMENT PROGRAM FEMSSI GÜLTEKİN, Halit M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Pro£ Dr. Ufuk ERGUN Co-supervisor: Prof. Dr. Çetin YILMAZ December 1995, 98 pages In this study, reliability of the finite element program FEMSSI is checked. FEMSSI is a general purpose finite element computer program for static, plane strain, nonlinear soil-structure interaction problems. The reliability of the program is checked by comparing results of the program with the measured values of real cases. Results of the program are also compared with results of professional program PLAXIS and spring solution. Solutions of other finite element programs were compared in the specific cases. Spring solution is a kind of simple finite elernent method which models soil-structure interaction problems by using one indimensional beam elements to represent diaphragm or sheetpile walls, and linear springs are used to represent anchors and passive resistance of the soil. Although the overall performance of FEMSSI can be said to be good, it is not recommended to use for design purposes because of ite limited usage but it can be used for preliminary design. The program has been improved by correcting its errors, increasing its capacity and adding an user friendly data input module to the program. Also an easy to use post-processor is added to the software package.