Dijitalleşme bağlamında işletmelerde robotik uygulamaların faydaları
Benefits of robotic applications in businesses in the context of digitalization
  1. Tez No: 775270
  2. Yazar: ONUR MENCÜTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SOYUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Robot Uygulamaları, İçerik Analizi, Robotik Eğitimi, Bitirme Tezi, Robot Programme, Substance Method, Robotics Training, Graduation Thesis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışma Türkiye'de üniversitelerde sayısallaştırma ve robotik alanında 2007-2021 yılları arasında yapılmışlisansüstü tez çalışmalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Makaleleri taramak için bir meta-analiz yöntemi kullanıldı. İlgili üniversitelerde toplam 37 tez hazırlanmıştır. Bu araştırma sadece 24 üniversitedeki lisansüstü tezlerle sınırlıdır. İçerik analizi ile yüksek lisans tezlerinin düzenlendiği yıl, konu, amaç, yöntem, veri toplama tekniği, analiz tekniği ve sonuçlarına göre test edilmiştir. 2019 yılından itibaren robotik uygulamalar alanındaki yüksek lisans ve doktora tezlerinde önemli artış ön plana çıkmıştır. Meta-analiz verileri incelendiğinde, sayısallaştırma ve robotik uygulamalarla ilgili 2007-2021 yılları arasında yapılan makalelerde eğitim robotiği ve STEM gibi konulara yer verilmektedir. Robotik uygulamaları da dahil olmak üzere eğitim, mühendislik temelli robotik uygulamalarında ve bilim ve teknoloji eğitiminde incelenmiştir. Sağlık alanında robotik araştırmaların tek başına yeterli olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to review postgraduate theses conducted between 2007 and 2021 at universities in the field of digitalization and robotics in Turkey. Meta-analysis techniques were used to screen articles. A total of 37 papers were written at each university. The study is limited to postgraduate studies at just 24 universities. Graduation thesis with content analysis. Consider the year the university was established, its subjects, objectives, methods, data collection methods, analysis methods, and results. We can see that the number of master's and doctoral dissertations in robotics applications has increased significantly since 2019. Reviewing meta-analytic data, articles on digitization and robotics applications produced between 2007 and 2021 include topics such as educational robotics and his STEM. Education involving the application of robotics has been studied in engineering-based robotics and the application of science and technology education. We know that robotics research in healthcare alone is not enough.