Sarılop incir çeşidinin doku kültürü yolu ile üretilmesi üzerine araştırmalar
Research on micro propagation of fig cv. sarılop
- Tez No: 77527
- Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fig, Ficus carica, meristem culture, shoot-tip culture, micro
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET SARILOP İNCİR ÇEŞİDİNİN DOKU KÜLTÜRÜ YOLU İLE ÜRETİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZALP, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uygun AKSOY Ekim 1998,47 sayfa Araştırmada, Sarılop incir çeşidi (Ficus carica L.)'nin in vitro koşullarda meristem ve sürgün ucu yöntemleri ile yetiştirilme olanakları ve yetişen bitkilerin dış koşullara adaptasyonu ele alınmıştır. in vitroda sürgün ucu ve meristem kültürleri ile yeterli materyal sağlanıp boğum kültürü ile çoğaltıldıktan sonra dört farklı köklendirme ortamında köklenme oranlan incelenmiştir. Yetiştirme ortamı olarak Murashige-Skoog (MS) besin ortamı kullanılmıştır. Daha sonra köklü bitkicikler dış koşullara alışmaları için %100 Torf, %100 Perlit, (1:1) oranında Torf+Perlit ve (1:1:1) oranında Torf+Perlit+Bahçe Toprağı karışımlarına dikilmiştir. Son olarak toprağa geçirilmiştir. Araştırma bulgularına göre sürgün ucu kültürünün meristem kültürüne oranla daha avantajlı olduğu ve en iyi sonucu Haziran ayı dikimlerinin verdiği saptanmıştır. Ayrıca başlangıçta katı ve sıvı ortam birlikte denenirken daha sonra katı ortam enfeksiyonla mücadeledeki dez avantajı ve fazla kailus oluşturması nedeniyle bırakılmış; tamamen sıvı ortama geçilmiştir. Köklendirme aşamasında C ortamında (1/2 MS+lppm IBA) en fazla kök oluşmuş, A ortamında ise (MS+lppm IBA) en uzun kökler elde edilmiştir. Anahtar sözcükler. İncir, Ficus carica, meristem kültürü, sürgün ucu kültürü, mikro üretim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH ON MICRO PROPAGATION OF FIG cv. SARILOP ÖZALP, Sibel MSc. İn Horticulture Supervisor Prof. Dr. Uygun AKSOY October 1998,47 pages The researchwork aimed at determining the possibility of propagating fig cv. Sanlop through shoot-tip and meristem cultures and conditions to provide a better adaptation of the obtained plantiets. Planlets were obtained by meristem and shoot-tip cultures, multiplied by nodium culture and then their rooting performance was tested at four different media. As the growing medium, the basic Murashige-Skoog (MS) medium was used In order to maintain acclimatisation, rooted plants were transferred to the following media: 100 % Peat, 100 % Perlite, Peat+Perfite (1:1) and Peat+Perlhe+Soil (1:1:1) mixtures. At the final stage, the plants were transferred to soil. According to the research findings, shoot-tip cultures seemed to be more advantageous compared to meristem culture. The highest performance was obtained in explains taken in June. At the beginning of the study, both the solid and the liquid media were tested, however, due to the difficulty in overcoming the infections and the higher rate of callus formation, former tests were carried out only on liquid media. Among the tested media, the highest number of roots were found in medhim-C (1/2 MS + 1 ppm DBA). On the other hand, the longest roots were obtained in medium-A (MS + 1 ppm IBA).