Çevresel etki değerlendirmesi çalışmaları ve karayollarının çevresel etkilerinin peyzaj mimarlığı açısından İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu örneği üzerinde irdelenmesi
  1. Tez No: 77536
  2. Yazar: PINAR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Environmental Impact Assessment, highway, environment, ecological pressure, landscape planning, Izmir-Urla - Çeşme Motorway
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
IV ÖZET ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ÇALIŞMALARI VE KARAYOLLARININ ÇEVRESEL ETKİLERİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İZMİR - URLA - ÇEŞME OTOYOLU ÖRNEĞİ ÜZERİNDE İRDELENMESİ KARAKAŞ, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın Güney Eylül 1998, 195 sayfa Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), dünyada hızla yayılan ve kısa sürede çok sayıda ülkenin benimsediği çevre koruma araçlarından biri olmasına karşın, ülkemizde oldukça yeni bir kavramdır. Yine teknik ve ekonomik yararları göz önüne alınarak ülkemizde son yıllarda yapımı önem kazanan modern hız yollarının giderek artması dikkat çekmektedir. Karayolları ve özellikle otoyollar, çevreye çok önemli etkiler yapmakta ve çevreden etkilenmektedirler. Çevresel etkiler, yapım öncesi ortaya çıkarılmadığı zaman önlemler yetersiz kalmaktadır. Bu noktada karayollarında Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmalarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle henüz gelişim halinde, dinamik bir yaklaşım olan ÇED kavramı hakkında ayrıntılı teorik bilgilerV verilmiş, bu bilgilerin ışığı altında, ülkemizde nisbeten yeni başlayan karayollarında ÇED çalışmalarına katkıda bulunabilmek amacıyla, karayollarının çevre üzerindeki etkileri çok yönlü ele alınarak, izmir - Urla - Çeşme otoyolu örneğinde irdelenmiştir. Bu araştırma, ülkemiz otoyollarının gerek yapım gerekse Çevresel Etki Değerlendirmesi çalışmaları için yol gösterici öneme sahip olacaktır. Ülkemizde ÇED kavramı ile birlikte yeni yeni anılmaya başlanan karayolu çalışmaları kapsamında bu konuya, gereken önemin verilmesi gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur. Anahtar Sözcükler Çevresel Etki Değerlendirmesi, karayolu, çevre, ekolojik baskı, peyzaj planlaması, İzmir - Urla - Çeşme otoyolu.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ENVIRONMENTAL IMPACT ASSESSMENT STUDIES AND ENVIRONMENTAL IMPACTS OF THE HIGHWAYS FROM THE POINT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE ON THE EXAMPLE İZMİR - URLA - ÇEŞME MOTORWAY KARAKAŞ, Pınar Master Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Aydın Güney September 1998, 195 Pages The Environmental Impact Assessment (El A) is one of the means of environmental protection that is rapidly spread and in a short time numerous countries had accepted though in our country it is quite a new concept. Besides when considered the technical and economical benefits, the gradually increasing construction of the modern speed ways had become more important in recent years has been attracting attention by this characteristic. Highways and especially the motorways have very important effects on the environment and has been effected by the environment. In the period of pre-construction when environmental effects are not revealed, precautions become inadequate. At this point, the importance of the EIA studies on highways has obviously come out.r VII In this study, at first a detailed theoretical information has been given about E1A concept which is still a developing and a dynamic approach. Using this information, the effects of the highways on the environment has been explained in all ways and examined on the example İzmir-Uria - Çeşme motorway in order to help the EIA studies on highways which had started comparatively new in Turkey. This research will have a leading importance for the construction and EIA studies of highways in Turkey. It has been proved once again that the necessary importance should be given to the highway studies which is being newly mentioned with the EIA concept in Turkey.