Gibberelik asit (GA3) dozu ve uygulama zamanlarının değişik olumlu patates çeşitlerinde (solanum tuberosum l.) fizyolojik verim ve kalite özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 77535
  2. Yazar: METİN HAKAN KUŞHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Potato, GA3, GA3 application time and tuber yield
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET GİBBERELLİK ASİT (GA3) DOZU VE UYGULAMA ZAMANLARININ DEĞİŞİK OLUMLU PATATES ÇEŞİTLERİNDE (Solunum tuberosum L.) FİZYOLOJİK VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ KUŞHAN, Metin Hakan Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal ÇALIŞKAN Ocak 1998, 53 sayfa Bu çalışma; Menemen 2.Ürün dikim koşullarında, 1995 yılında ve GA3 doz ve farklı uygulama zamanlarının (NY(0)=Normal Yumru, GA3 ile hiç işlem yok, NY+GA3 (lx) =Dikimden 10 gün önce 5 ppm'lik GA3 ile 1 kez işlem, NY+GA3(2x)= 5 ppm'lik GA3 ile dikimden 10 ve 20 gün önce olmak üzere 2 kez işlem, NY+GA3(3x)= 5 ppm'lik GA3 ile dikimden 10, 20 ve 30 gün önce olmak üzere 3 kez işlem), değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde ( Agria, Remerka, Liseta) verim, verim komponentleri, ve kalite özelliklerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Burada işlemler sonucunda; en yüksek bitki boylan NY+ GA3(2x), en geç çıkış süresi NY(0)(hiç işlem yok) ve en geç olumsüresi ise NY+GA3 (lx) bitkilerinde saptanmıştır. Bitki başına en yüksek yumru sayısı 4.4 adet/bitki ile NY+GA3(3x) uygulamasından, en yüksek tek yumru ağırlığı 74.8 gr ile NY+ GA3(2x) işlemi görmüş bitkilerden ve en yüksek dekara yumru verimi ise 2000 kg/da ile NY+GA3 (lx) uygulama intervali bitkilerinden elde olunmuştur. Yine burada GA3 dozu ve uygulama zamanlan bakımından % kuru madde miktarları arasındaki fark önemli olmamasına karşın, nişasta miktarında ise en yüksek değeri % 13. 5 7 ile NY bitkileri (hiç işlem yok) vermiştir. Verim, verim komponentleri, ve kalite ele alındığında en iyi sonuçlan NY+GA3 (lx) ve NY+GA3(3x) dozu ve uygulama zamanlan getirmiştir. Anahtar Kelimeler : Patates, GA3, Uygulama Zamanı, Verim
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECT OF GIBBERELLIC ACID (GA3) DOSE AND IT'S APPLICATION ON THE YTELD AND QUALITY CHARACTERISTICS IN POTATO GENOTYPES WITH DIFFERENT NATURTTY DATES KUŞHAN, Metin Hakan Msc. in Field Crops Department Supervisor: Prof.Dr. Celal ÇALIŞKAN February 1998, 52 pages This study was carried out at second crop production season at Menemen in 1995. The objective of study was to determine the effect of gibberellic acid (GA3) and its application times [=(NT(0))= Normal Tuber) No treatment with GA3, NT+GA3(lx)= one time application of 5 ppm GA3 ten days before planting, NT+GA3(2x)= two times application of 5 ppm GA3 with 10 and 20 days before planting, NT+GA3(3x)= three times applications of 5 ppm GA3 with 10, 20 and 30 days before planting] on the tuber yield, yield components and quality characteristic of the potato genotypes (Agria, Remerka, Liseta) with different maturity dates. The results shaved that the highest plant heights, the latest emergence and maturity dates were obtained for the NT+GA3(2x),vn NT (0) and NT+GA3(lx) applications, respectively. The highest tuber number (4.4 number/plant) per plant, single tuber weight (74.8 gr) and tuber yield per acre (2000 kg/da) were recorded for NT+GA3(3x), NT+GA3(2x) and NT+GA3(lx) applications, respectively. Although there was no significant differences among the treatment for dry matter percentage, the plants treated with NT (0) without application gave the highest starch content (13.57 %). NT+GA3(lx) and NT+GA3(3x) doses and applications gave the best results for the yield and quality characteristics.