Değişik orijinli kimi humin maddelerinin kireçli toprakta mısır bitkilerinde demir alımına etkisi
Effect of different original humics on mineral uptake of maize grown in a coccerous soil
  1. Tez No: 77538
  2. Yazar: ENGİN FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ANAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: şelat, Fe- şelat, metal-şelat, mısır, Chelate, Fe-chelate, metal-chelates, maize
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
IV ÖZET DEĞİŞİK ORİJİNLİ KİMİ HÜMİN MADDELERİNİN KİREÇLİ TOPRAKTA MISIR BİTKİSİNDE DEMİR ALINTMINA ETKİSİ FİDAN, Engin Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Dilek ANAÇ Ekim 1998, 56 sayfa. Bu araştırma kireçli bir toprakta yetiştirilen mısır bitkisi yapraklarında meydana gelen Fe klorozunun araştırılıp, uygun bir organik kaynak bulunarak düzeltilmesi amacıyla kurulmuştur. Mısır demir elementine karşı hassas bir bitkidir. Denemede organik kaynak olarak at, çöp, inek ve tavuk gübreleri FeSC>4 ile kanştırılmış, mısır bitkisinin Fe alınımı, makro ve mikro element düzeyleri ile kuru kitle verimi FeSO-t, Fe-EDTA ve Fe-EDDHA sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Analizler sonunda tavuk gübresi uygulanan saksılarda toprağa verilen Fe preparatının bitkiye çok kolay alındığı, buna karşın mikro besin elementleri bakımından çok zengin olan çöp gübresinin kireçli toprakta tek basma etkili olmadığı, diğer organik gübreler ile uygulanması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT ORIGINED HUMICS ON MINERAL UPTAKE OF MAIZE GROWN IN A CALCEROUS SOIL FİDAN, Engin Msc in Faculty of Agriculture, Soil Dept. Supervisor: Prof. Dr. Dilek Anaç October 1998, 56 pages The research work has been performed to examine and recover the calcium indused iron chlorosis in maize by different organic sources. Maize is a sensitive plant for iron deficiency. The organic sources namelycomposted city garbage, horse, cow and poultry manures were pre application mixed with FeS04 added to the media. Results were compared with FeS04, Fe-EDTA and Fe-EDDHA results. Results reucaled that poultry manure supplemented FeSCU stimulated the iron uptake of maize. On the other hand, city garbage which is rich in micro plant nutrients was not effective in a calcerous soil and should be used by organic sources.