Bazı gıda maddelerinin ısıl difüzivitelerinin dickerson metoduyla belirlenmesi
Determination of thermal diffusivites of some food materials by dickerson method
  1. Tez No: 77543
  2. Yazar: MELİKE SAKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM TAVMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl difözivite, Dickerson, taneli ve toz materyaller, Thermal diffusivity, Dickerson, granuler and porous food materials
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
ÖZET BAZI GIDA MADDELERİNİN ISIL DİFÜZİVİTELERİNİN DICKERSON iMETODUYLA BELİRLENMESİ SAKİN, Melike Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şebnem Tavman Ağustos 1998, 252 sayfa Bu çalışmada, Dickerson' in (1965) geliştirdiği ısıl difüzivite ölçüm düzeneğinin bir benzeri kullanılarak, bazı gıda maddelerinin ısıl difüzivite değerlerinin ölçümü yapılmıştır. Sonsuz silindir geometrisinde kararsız rejim ısı iletimi denkleminin çözümüne dayanan slope ve log metotları ısıl difüzivite ölçümü amacıyla uygulanmıştır. Agarjel çözeltisinde yapılan ön denemelerle düzeneğin ve metotların doğrulanmasının ardından, deneme materyali olarak seçilen salça, domates suyu, haşhaş tohumu, peyniraltı suyu tozu, tam yağlı süttozu, yağsız süttozu, ekmeklik buğday, ekmeklik buğday unu, makarnalık buğday, makarnalık buğday unu, mercimek, mercimek unu ve arpa şehriyede ısıl difuzivite ölçümlerine geçilmiştir. Salçanın ısıl difüzivite değerinin sıcaklık ve nem içeriğiyle; taneli ve toz halindeki deneme materyallerinin yığın halindeki ısıl difuzivite değerlerinin ise sıcaklıkla değişimi incelenmiş, matematiksel bağıntılar elde edilmiştir. Isıl difuzivite ölçümleriyle ulaşılan sonuçların literatür değerleriyle iyi uyum gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen matematiksel bağıntılarla,VI deneme materyallerinin değişik nem ve sıcaklıktaki ısıl difüzivite değerlerinin hesaplama yoluyla bulunması mümkün kılınmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION OF THERMAL DBFFUSIVITIES OF SOME FOOD MATERIALS BY DICKERSON METHOD SAKİN, Melike MSc in Food Eng. Supervisor Assoc. Prof. Dr. Şebnem Tavman August 1998, 252 pages In this study, thermal diflusivity values of some food materials were determined using an apparatus first developed by Dickerson (1965). Slope and log methods, both depending on the solution of transient heat flow equation in infinite cylinder geometry, were applied for the thermal diffusivity determination. The apparatus and the methods were verified using agargel solution as the calibration material. Tomato paste, tomato juice, poppy seed, whey powder, whole milk powder, non-fat milk powder, soft white wheat, soft white wheat flour, durum wheat, durum wheat flour, lentil, lentil flour, and vermicelli were the food materials used in the experiments. The effect of temperature and moisture content on the thermal diffusivity value of tomato paste, and the temperature on that of the other food materials were examined, some mathematical equations were obtained. The results obtained by the thermal diffusivity measurements showed a good agreement with the literature values. The mathematical equations presents the possibility of the calculation of the thermalvm diffusivity values of these food materials at different temperature and moisture contents.