Türkiye Anthaxia (Haplanthaxia) (Coleoptera: buprestidae)türleri üzerinde sistematik araştırmalar
Systematical studies on the species of Anthaxia (Haplanthaxia (Coleoptera: Buprestidae) of Turkey
- Tez No: 77546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buprestidae, Anthaxia, Haplanthaxia, fauna, Türkiye, Buprestidae, Anthaxia, Haplanthaxia, fauna, Turkey
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Buprestidae familyasının en büyük cinslerinden biri olan Anthaxia cinsine bağlı Türkiye'de bulunan türler 4 altcins içinde incelenmekte olup, bunlardan Haplanthaxia altcinsine bağlı türler bu çalışmada ele alınmaktadır. 1997-1998 Yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde gerçekleştirilen çalışma sonunda, Türkiye'de bu altcinse bağlı 22 türün bulunduğu saptanmıştır. Bunlar Anthaxia armeniaca armeniaca Obenberger, 1929, A. bettagi Niehuis, 1983, A. bosdaghensis Obenberger, 1938, A. cavazzutii Bily, 1980, A. cichorü Olivier, 1790, A cylindrica Abeille, 1900, A flavicomis Abeille, 1900, A. karsanthiana Pic, 1917, A kiesenwetteri Marseul, 1865, A. laticeps navratili Bily, 1984, A. millefolii (Fabricius, 1801), A. mundula Kiesenwetter, 1857, A niehuisi Brandl, 1987, A olympica Kiesenwetter, 1880, A ovaciki Novak, 1994, A parapleuralis Obenberger, 1929, A praeclara Mannerheim, 1837, A puella Bily, 1980, A rossica Daniel, 1903, A serena Daniel, 1903, A umbellatarum (Fabricius, 1787) ve A ursulae Niehuis, 1989'dir. Çalışmada türlerin tanınmaları, yayılıştan, konukçulan ve teşhis anahtarı verilmiştir. Bu türlerden A bettagi Türkiye için yeni kayıt olup, A bosdaghensis, A cavazzutii, A mundula, A niehuisi, A ovaciki, A parapleuralis ve A serena türlerinin endemik olan türler olduğu anlaşılmıştır. Çalışmada nadir bulunan A bosdaghensis, A cavazzutii, A flavicomis, A ovaciki A. puella ve A parapleuralis türlerinin materyali temin edilememiştir. A cichorii, A millefolii, A mundula, A praeclara ve A umbellatarum türleri ise yaygın bulunan türlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the species of Haplanthaxia subgenus were examined. This subgenus along with other three subgenera found in Turkey belong to Anthaxia which in one of the largest of family Buprestidae. This study was carried out between 1997 and 1998 in Ege University, Faculty of Agriculture, Deparment of Plant Protection were determined that there are 22 species are found. Those are, Anthaxia armeniaca armeniaca Obenberger, 1929, A. bettagi Niehuis, 1983, A. bosdaghensis Obenbergeı, 1938, A cavazzutii Buy, 1980, A. cichorii Olivier, 1790, A. cylindrica Abeille, 1900, Aflavicomis Abeille, 1900, A. karsanthiana Pic, 1917, A kiesenwetteri Marseul, 1865, A laticeps navratili Bily, 1984, A. millefolii (Fabricius, 1801), A. mundula Kiesenwetter, 1857, A. niehuisi Brandl, 1987, A. ofympica Kiesenwetter, 1880, A ovaciki Novak, 1994, A. parapleural Obenberger, 1929, A praeclara Mannerheim, 1837, A puella Bily, 1980, A. rossica Daniel, 1903, A. serena Daniel, 1903, A. umbellatarum (Fabricius, 1787) and A ursulae Niehuis, 1989. These species were examined in regard to their distribution and hosts in addition identification keys were provided. A. bettagi species is new record for Turkish fauna. A. bosdaghensis, A cavazzutii, A mundula, A. niehuisi, A ovaciki, A parapleuralis and A serena are endemic species. In this study A bosdaghensis, A cavazzutii, A flaviconds, A ovaciki A. puella and A parapleuralis were not examined because they are rare species however their distribution is provided. On the other hand A. cichorii, A millefolii, A mundula, A. praeclara and A. umbellatarum species are widespread in the Turkish fauna.