Türkiye'de sınır yönetimi: Mülki idare amirinin rolü
Border management in Turkey: The role of the regional administration
  1. Tez No: 775460
  2. Yazar: GÜRBÜZ SALTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKTEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sınır yönetimi, mülki idare amiri, kamu yönetimi, güvenlik, border management, civil authority, public administration, security
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Dünyamız ekonomik ve politik olarak büyük bir değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Yaşanan bu değişim ve dönüşüm süreçleri devletleri çeşitli sorunlarla karşı karşıya getirmektedir. Bir yandan devletler bekaları için özellikle egemenlik alanlarının korunması ve yönetimi konusunda en sert tedbirlere dahi başvurmaktan çekinmezken aynı zamanda ekonomilerinin devamı ve refahı için komşu ülkelerle olan ticaret hacimlerini arttırmak için her türlü kolaylığı sağlamaktan geri kalmamaktadır. Değişimin ve dönüşümün getirdiği küreselleşmenin içerisinde gerek uluslararası ilişkiler disiplini gerek dış politika konusu gerekse kamu yönetimi bağlamında etkileşime giren olgulardan birisi de sınır yönetimidir. Sınır yönetimi hem muhafazası ve yönetimi açısından bir ulusal güvenlik hem de uluslararası ilişkiler bağlamında bölgesel güvenlik ve istikrar ilişkisi taşımaktadır. Bu manada sınır yönetimlerinin günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi ulusal olduğu kadar uluslararası güvenliğe de katkı sağlayacağı bir gerçektir. Bu katkı yalnızca güvenlik ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda ekonomik ve sosyal aktivitelerin de artmasına yol açacaktır. Stratejik konumu göz önüne alındığında ülkemizde başta mülki idare amirleri olmak üzere sınır yönetimi konusunda görev alan bütün paydaşların büyük bir koordinasyon içerisinde görevlerini icra etmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde sınır yönetimi konusunda yaşanacak olan ihlallerin telafisi güç ve imkânsız olacaktır. Çalışmanın ana odağını Türkiye'nin sınır yönetimi anlayışı oluşturmaktadır. Özel olarak Mülki İdare Amirlerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda mevzuat, yetki, sorumluluk ve teşkilatlar çerçevesinde tespitler yapılmıştır. Ayrıca sınır yönetiminde görevli Mülki İdare Amirlerinden belirlenmiş form kapsamında alınan görüşler tasnif ve analize tabi tutularak bir model önerisi çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our world is going through a significant change and transformation economically and politically. These changes and transformation processes have caused states to face various problems. On the one hand, states do not hesitate to take even the strictest measures for their survival, especially in protecting and managing their sovereign areas. At the same time, they do not hesitate to provide all kinds of facilities to increase their trade volumes with neighbouring countries for the continuation and welfare of their economies. Within the globalisation brought about by change and transformation, border management is one of the phenomena that interact in the context of international relations discipline, foreign policy and public administration. Border management has a relationship between national security in terms of its protection and direction and regional security and stability in international relations. In this sense, it is a fact that the re-evaluation of border administrations to meet the day's needs will contribute to national and international security. This contribution will not only be limited to security, but will also lead to an increase in economic and social activities. Considering its strategic location, it is essential that all stakeholders involved in border management, especially civil administrators, perform their duties in remarkable coordination. Otherwise, it will be difficult and impossible to compensate for the violations in border management. The main focus of the study is Turkey's border management approach. Mainly focused on Civil Administrative Supervisors. In this context, determinations were made within the legislation, authority, responsibilities, and organisations. In addition, a model proposal was made by classifying and analysing the opinions received within the scope of the determined form from the Civil Administrative Chiefs in border management.