Ege Denizi isopoda (Crustacea) faunasının sistematiği ve ekolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on the systematics and ecology of the Aegean Sea ısopoda fauna
- Tez No: 77551
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOCATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Isopoda, Crustacea, Sistematik, Ekoloji, Aegean Sea, Isopoda, Crustacea, Systematic, Ecology
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET EGE DENİZİ ISOPODA (CRUSTACEA) FAUNASININ SİSTEMATİĞİ VE EKOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR KIRKIM Fevzi Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Ahmet KOCATAŞ Eylül 1998, 238 sayfa Bu çalışma, Türkiye'nin Ege Denizi Isopoda ordosu türlerinin, taksonomik ve ekolojik özelliklerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Kuzey' de Saroz körfezinden Güney' de Marmaris'e kadar uzanan Ege Denizi sahil şeridindeki 23 ana ve 163 ara istasyon olmak üzere toplam 186 istasyondan pelajik ve bentik örneklemeler yapılmıştır. Çalışmalar sonunda bölgede 61 Isopod türü tesbit edilmiş olup, her tür ayrı ayrı ele alınarak morfolojik tanımlamaları, ekolojik özellikleri ve yayılışları verilmiştir. Türlerin ekolojik özelliklerinden substratum faktörü ile olan ilişkileri incelenmiş olup araştırma bölgesi 17 biotoba ayrılarak araştırılmış ve her biotobun karakteristik türleri belirlenmiştir. Türlerin vertikal göçleri, diğer bir deyişle bento planktonik özellikleri de araştırılmış ve saptanan 61 türden 7'sine pelajik örneklemelerde, 43 'üne bentik örneklemelerde ve ll'ine balıklar ve Crustacea' da parazitik olarak rastlanılmıştır. Bu çalışmada saptanan türlerden 23 'ü Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarından, 21 'i Türkiye Denizlerinden ilk kez rapor edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE SYSTEMATICS AND ECOLOGY OF THE AEGEAN SEA ISOPODA FAUNA KIRKIM, Fevzi Ph. D. in Departraen of Biology Superviso: Prof.Dr.Ahmet KOCATAŞ September 1998, 238 pages The purpose of this investigation is to determine the taxonomical and ecological characteristics of species belonging to the order Isopoda from the littoral region of Turkish Aegean Sea. With this aim; pelagic and benthic samples were taken from 23 main and 163 intermediate stations, totaling 186 stations, determined in the littoral region of Aegean Sea ranging between Saroz Gulf in the north to Marmaris in the south. Our results indicated the presence of 61 species in the region and each of them were surveyed seperately from the point of view of their morphological descriptions, ecological characteristics and distribution. The study area was investigated by distinguishing 17 biotopes, where characteristic species of each biotope was determined so as to clarify the relation between the species and the substrate factor. Vertical migrations of species, that is, their bentho-planktonic characteristics, were also investigated and of the 61 determined species, 7 were encountered in pelagic samplings, 43 in benthic samplings and 1 Ion fishes and crustaceans as parasites. From the species determined throughout this study, 23 species for the Aegean Sea coasts of Turkey and 21 species for Turkish seas are reported for the first time.