Rafadan Tayfa çizgi filmindeki kültürel unsurların Türkçe öğretimi açısından incelenmesi
Investigation of cultural elements in Rafadan Tayfa cartoon in terms of Turkish language teaching
  1. Tez No: 775524
  2. Yazar: OĞUZHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT AYTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi film, kültür, televizyon, kültür aktarımı, Rafadan Tayfa, Cartoon, culture, television, cultural transmission, Rafadan Tayfa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüz çocuklarının en fazla etkileşim kurduğu kitle iletişim aracı televizyondur. Televizyonda kendine yer bulan çizgi filmler ise çocuklar üzerinde büyük bir güce sahiptir. Çizgi filmler sayesinde çocuklara birçok ileti verilmekte ve bu iletilerin başında öncelikli olarak kültürel unsurlar gelmektedir. Geçmişte masallar, hikâyeler ve nesilden nesile aktarılan halk anlatılarıyla çocuklara aktarılan kültürel unsurlar günümüzde artık çizgi filmler ile gerçekleşmektedir. Çocukların verilen iletileri doğru veya yanlış olarak sorgulamadan kabul etmeleri birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Kültürel anlamda ortaya çıkabilecek sorunları önleyebilmek amacıyla bu çalışmada 2014 yılından itibaren TRT Çocuk kanalında yayımlanmaya başlanan, çocuklar tarafından sevilen ve izlenilen“Rafadan Tayfa”üzerine bir kültürel çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ile otuz üç alt ögeye bakılmıştır. Yemek-içecek, yemek zamanları-sofra adabı, resmî tatiller-çalışma zamanları, boş zaman etkinlikleri, karışlıklı konuşmalarda kullanılacak sözler ve kalıplar, oyunlar, spor, müzik, kişiler, selamlaşma ifade ve davranışları, aile yapıları, politik ve dinsel gruplar arası ilişkiler, konuk etme, değerler, eğitim, dil ve tarih sevgisi, edebiyat, müzik, sanat, gösteri sanatları, el sanatları geleneği, özel günler ve gelenekler, sözlü anlatımlar ve sözlüm gelenekler, dinî kurallara dayalı davranışlar, doğum ve evlilik gelenekleri, festivalleri danslar, toplumsal uygulamalar, halk bilgisi, moda, yasaklar, alkış ve güzel hareketler ve gösterilen yerler bu ögelerdendir. Çalışmada“Rafadan Tayfa”çizgi filminin ilk kırk bir bölümü izlenmiştir. Araştırma betimsel bir yaklaşımla gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak doküman incelemesi kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Hazırlanan İçerik Değerlendirme Formu ile bölümler ikişer defa izlenmiştir ve tespit edilen veriler değerlendirme formuna işlenerek gerekli tablolar, grafikler oluşturulmuştur. Yapılan çalışmanın sonucunda çizgi film içerisinde birçok kültürel unsur, yüksek oranda tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra çizgi film içerisinde kendine hiç yer bulamamış veya düşük oranda yer bulan alt ögeler de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Children today interact with television more than any other form of mass media. Cartoon movies on television have a strong influence on children. Cartoons are used to convey a wide range of messages, with cultural elements taking precedence. Cultural elements that were previously transmitted to children through fairy tales, stories, and folk narratives passed down from generation to generation are now transmitted through cartoons. Many problems arise when children accept messages without questioning their veracity. In order to avoid problems in the cultural sense, a cultural study was conducted in this study on the cartoon movie“Rafadan Tayfa,”which has been broadcasted on TRT Çocuk channel since 2014 and that children watch and enjoy. Food-beverage, mealtimes-table manners, national holidays-working hours, free time activities, words and phrases in dialogues, games, sports, music, people, greeting expressions and acts, family structures, relations between political and religious groups, hospitality, values, education, love of language and history, literature, arts, performing arts, handicrafts tradition, special occasions and traditions, narrations and oral narrative traditions, behaviors based on religious rules, birth and marriage traditions, festivals, dances, social practices, folklore, fashion, prohibitions, applause and gestures and places shown in the cartoon are among these elements. The first forty-one episodes of the“Rafadan Tayfa”cartoon were watched for the study. The study used a descriptive methodology, and document analysis was used to gather data. The data collected were analyzed using the content analysis method. With the Content Evaluation Form prepared, the sections were watched twice, and the data gathered was entered into the evaluation form, along with the necessary tables and graphics. As a result of the research, many cultural elements in the cartoon were identified at a high rate. Furthermore, sub-elements that did not fit into the cartoon or had a low rate were identified.