AR-GE ve tasarım merkezlerinde devlet teşviklerinin etkinliği ve ticari ürüne dönüşebilirliği
Efficiency of government incentives and convertibility into commercial products in R&D and design centers
  1. Tez No: 775528
  2. Yazar: IŞIL YUMUŞAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, devlet teşvikleri, tasarım merkezleri, ekonomi, teknoloji, yenilikçi ürün, R&D, government incentives, design centers, economy, technology, innovative product
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Devletler, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak ve uluslararası düzeyde rekabet avantajı elde etmek için araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ve yenilik faaliyetlerini hızlandırmak istemektedir. Dolayısıyla devletler, Ar-Ge faaliyetlerini artırmak ve inovasyon becerilerini geliştirmek amacıyla çağın ruhuna uyumlu stratejiler ve politikalar geliştirmelidir. Bu amaçla dünyanın birçok ülkesinde Ar-Ge ve tasarım merkezleri gibi araştırma ve geliştirme faaliyeti yürüten kuruluşlar boy göstermektedir. Bunun yanında büyük veya küçük ölçekli firmalar da kendi bünyelerinde Ar-e faaliyetleri yürütmektedir. Bilindiği üzere Ar-Ge ve tasarım merkezleri kaynak sıkıntısı çekmekte ve bu nedenle devletler tarafından desteklenmektedir. Büyük ve küçük ölçekli kuruluşlar da bu faaliyetlerini daha rahat yürütebilmek amacıyla devlet tarafından çeşitli destek ve teşvikler almaktadır. Ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak, ekonomik kalkınmayı ve kalkınmayı teşvik etmek için özel sektör ile kamu sektörü arasında bir tür fon transferi olan teşvikler, yatırımcılara fırsat sağladığı için hükümetlerin sıklıkla başvurduğu bir politika aracıdır. Devlet teşvikleri Ar-Gefaaliyetleri açısından önem arz etmektedir. Bu teşvikler nihayetinde hem ekonomik büyümeye hem de ihracata katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Countries want to increase their research and development (R&D) and innovation activities in order to maintain their sustainable economic growth and gain competitive advantage at the international level. As a result, countries have to develop strategies and policies in line with the spirit of the time in order to increase their R&D activities and improve their innovation skills. For this purpose, organizations that carry out research and development activities such as R&D and design centers operate in many countries of the world. In addition, large or small-scale companies also carry out R&D activities within their own structure. As it is known, these R&D and design centers have a shortage of resources and are therefore supported by the states. Large and small-scale organizations also receive various supports and incentives from the state in order to carry out these activities more easily. Incentives, which are a kind of fund transfer between the private and public sectors in the realization of economic and social goals, and in ensuring economic development and development, are a policy tool that governments frequently resort to because they provide investors with the opportunity to increase their existing capacities, increase export rates and create new employment. Incentives also have a very important place in terms of R&D activities. These incentives ultimately contribute to both economic growth and exports.