Menemen Ovasında yapılan kapalı drenaj çalışmaları üzerinde bir inceleme
The Subsurface drinage studies in the Menemen Plain
- Tez No: 77558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT DORSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Drenaj, tabansuyu, tuzluluk, alkalilik, Drainage, basewater, salinity, alkalinity
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
V ÖZET MENEMEN OVASFNDA YAPILAN KAPALI DRENAJ ÇALIŞMALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME KAPLAN, M. Sevil Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Ferit DORSAN Şubat 1998, 57 sayfa Bu çalışmanın öncelikli amacı, Menemen Ovası'ndaki drenaj sorununun günümüzdeki durumunu araştırmaktır. Daha sonra tespit edilen problemler için alınması gerekli tedbirlerin neler olabileceği araştırmanın diğer amacını oluşturmaktadır. Menemen Ovası'nda tabansuyu seviyesinin yükselmesinde ve zararlı ıslaklığın meydana gelmesinde, bazı yerlerde yapılan bilinçsiz ve kontrolsüz sulamalar rol oynayabildiği gibi kanal şebekesinde veya rezervuarlardan oluşan sızımlar da etkili olmuştur. Ova'nın en büyük sorunu öncelikle denize yakın kısımlarda tuzluluk ve alkalilik bir başka deyişle çoraklaşma sorunudur denilebilir. Ancak Ovada bu sorunun giderilmesi için tahliye ve drenaj çalışmaları yapılmıştır. Son duruma göre Menemen Ovası'nda mevcut olan ve gelecekte olabilecek sorunlar sistemin işletme ve bakımıyla yakından ilgilidir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE SUBSURFACE DRAINAGE STUDIES IN THE MENEMEN PLAIN KAPLAN, M. Sevil MSc. in Irrigation and Drainage Department Supervisor: Assoc. Doç.Dr. Ferit DORSAN February 1998, 57 pages The primary purpose in this study is to ascertain the position of drainage problems in present times in the Menemen plain. What ^measures will be required to determined problems the second objective of this research. Ignorant and uncontrolled irrigation in some placeses has played a role in the rise of the base water and occurance of harmful dampness in the plain; on the other hand, leekage from the canal network and the resevoirs has also caused the water level to rise by mixing with base water. The major problem of the pain can be said to be salinity and alkalinity, in other words barrenness, especially in regions near the sea. However, discharcing and drainage work has been underway in the plain in order to eliminate this problem. According to last position, the problems that be present and can be in the future are relatived with operation and maintenance of exesting drainage sistem in the Menemen Plain.