Primer enürezis nokturna tanılı çocukların uyku bozukluğu ölçeği ile değerlendirilmesi
Evaluation of children with primary enuresis nocturna with sleep disorder scale
  1. Tez No: 775745
  2. Yazar: HİLAL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primary nocturnal enuresis, disorders of sleep, sleep disturbance scale for children
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: Enüresiz noktürna çocukluk çağının en sık karşılaşılan ürolojik problemlerinden biridir. Uyku bozuklukları, azalmış mesane kapasitesi, mesane disfonksiyonu, renal hastalıklar, üst solunum yolu obstrüksiyonu gibi çeşitli nedensel faktörlerin tanımlandığı heterojen bir durumdur. Çalışmamızın amacı ''Çocuklarda Uyku Bozukluğu Ölçeği'' ni kullanarak primer enürezis nokturnalı hastalarda, sağlıklı çocuk popülasyonuna göre uyku bozukluğu sıklığını saptamak ve ölçeğin klinik pratikte uyku bozukluklarının tespiti ve gerekli yönlendirmelerin yapılabilmesi için kullanılabileceğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; prospektif kontrollü bir çalışma olup; Aralık 2022-Şubat 2023 tarihleri arasında hastanemize başvuran 5-12 yaş arası primer enürezis nokturna tanılı hastalardan ve aynı yaş grubu sağlıklı popülasyondan gönüllü olgulara 'Çocuklarda Uyku Bozukluğu Ölçeği' ve demografik bilgileri içeren anket uygulanarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışma 39 hasta 40 kontrol grubu ile yapılmıştır. Gruplar demografik olarak incelendiğinde yaş, cinsiyet, çocuk sayısı, tuvalet eğitimi verme yaşı, ameliyat öyküsü, anne-babanın eğitim durumu, beraberliği, besin-ilaç alerjisi varlığı, kabızlık, kronik hastalıklar yönüyle anlamlı farklılık bulunmadı. Hasta grubunda ailede enürezis varlığı kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Hasta ve kontrol grupları arasında UBSS, USB, URB, UUGB, AUB VE ÇUBÖ uyku bozukluğu alt değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. (p>0,05) Hasta grubunun UAT alt boyutu değerleri, kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Primary nocturnal enuresis (PNE) is a widespread and diverse urologic issue among children, which can lead to sleep problems, weakened bladder control, bladder dysfunction, kidney diseases, and upper airway obstruction. The main purpose of this study is to compare the frequency of sleep disorders in children with primary nocturnal enuresis to that of healthy pediatric patients using the Materials and Methods: This prospective controlled study was conducted from December 2022 to February 2023, and was designed specifically for pediatric patients. During this period, the SDSC (Sleep Disturbance Scale for Children) was filled by parents of children aged 5-12 years, who were diagnosed with primary nocturnal enuresis and visited our clinic, as well as to healthy volunteers. SDSC is a Likert scale questionnaire containing 27 questions and these questions are in six different subgroups. Results: The study, 39 patients with primary nocturnal enuresis (PNE) and 40 control patients were included. The presence of enuresis in the family was found to be significantly higher in the PNE group compared to the control group. The values for sleep hyperhidrosis (SHY) were statistically significantly higher in the PNE group compared to the control group. (p:0,024; p0,05) Conclusion: The study showed that a family history of enuresis is common among patients with primary nocturnal enuresis (PNE). Although the PNE group had a higher SHY score compared to the control group, there was no significant difference in the“Child Sleep Disorder Scale”(SDSC) and its subgroups. Further research is needed through larger, multicenter studies to more thoroughly assess the impact of PNE on sleep disorders.