Detailed investigation of Turkish children's diverse belief task performance
Türk çocukların farklı inançlar görevindeki performanslarının detaylı incelemesi
- Tez No: 775751
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE ILGAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihin Kuramı, Farklı İnançlar, Yürütücü İşlevler, Sosyo-Kültürel Bakış Açısı, Theory of Mind, Diverse Belief, Executive Functions, Socio-Cultural Approach
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma Türk çocukların zihin kuramı (ZK) bataryasındaki görevlerden birisi olan Farklı İnançlar (Fİn) görevindeki performanslarını incelemektedir. Literatürdeki çalışmalar, Türk çocukların diğer kültürlerdeki çocuklarla kıyaslandığında Fİn görevinde düşük performans sergilediğini saptamıştır. Buna ek olarak, yürütülen diğer çalışmalarda Türk çocukların Fİn görevinde yaşa bağlı beklenen performans artışını gösteremedikleri görülmüştür. Fİn görevinin zihin kuramı bataryasındaki Farklı İstekler (Fİs) görevi haricindeki diğer görevlerle ilişkili olduğunun bulunamaması ve Fİn görevindeki performansın diğer bilişsel becerilerle (örn. yürütücü işlevler) yordayıcı bir ilişkisinin olmaması dolayısıyla, bu çalışma Fİn yapısının uygunluğunu araştırmayı hedeflemektedir. Türkçe konuşan 3 ve 5 yaş aralığındaki 45 çocuğun Fİn görevindeki performansları ve yönetici işlevler becerileri çalışılmıştır. Fİn görevi zihin durumu fiilleri (örn. düşün-mek, tahmin et-mek ve -ce/-a göre) ve hikayedeki karakter sayısı (örn. bir ve iki) açısından manipüle edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, Türk çocuklarının zihin durumu fiillerindeki farklılıklardan etkilenmediklerini fakat hikayedeki karakter sayısının Fİn performansı üzerinde değişiklik yarattığını göstermiştir. İki karakterli görevlerde çocukların daha başarılı oldukları görülmüştür. Sonuçlar, Türk çocuklarının Fİn görevindeki performans düşüklüğünün kavramsal olarak inanç çeşitliliğini anlama eksikliği yerine, çocuklara görevde kendi fikirleri sorulduğunda inanç taraflılığı (curse of belief) yaşamaları ile açıklanabileceği şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated Turkish children's Diverse Belief (DB) task performance, which is one of the tasks in Theory of Mind (ToM) battery. Previous literature found that Turkish children underperformed on the DB task when compared to children from other cultures. In addition, Turkish children did not show the expected age-related increase in the DB task performance, and Turkish children's DB performance was not related to the other ToM tasks and cognitive variables such as EF. Therefore, the aim was to examine whether the difficulty in the DB task is related to the task structure for Turkish children. The DB task performances and the EF skills of 45 Turkish-speaking children aged between 3 and 5 were assessed. The DB task was manipulated in terms of mental state verbs (e.g., think, guess, and no mental states) and the number of characters in the story (e.g., single, and double seekers). Results showed that Turkish children were not affected by the differences in mental state verbs, but the number of characters in the story affected performance. Children were more successful in the double-seeker conditions when the task was presented with the verb“think”(düşün- in Turkish). In light of these results, it is possible to infer that the problems regarding Turkish children's DB performance may be related to the curse of belief rather than Turkish children's conceptual deficiency in belief understanding.