Stanislavski sisteminde fiziksel eylemler yönteminin incelenmesi ve bir uygulama
Case study and the practice of the method of physical actions in Stanislavski
  1. Tez No: 775752
  2. Yazar: SÜLEYMAN KARAAHMET
  3. Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Stanislavski, Fiziksel Eylemler Yöntemi, Oyunculuk, Stanislavski, Method of Physical Actions, Acting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Stanislavski döneminin tiyatro anlayışını kökten değiştirmiş evrensel ve çağdaş bir tiyatro insanıdır. Onun evrenselliği, yönetmenlik ve oyunculuk alanında, Rusya'da başlatmış olduğu dönüşümün dünyaya yayılmasındandır. Onu çağdaş kılan özelliği ise, geliştirdiği oyunculuk yönteminin hala geçerliliğe sahip olmasıdır. Stanislavski, eserlerinin yeni çevirileriyle ve sistemine dair çıkan kitaplarla, oyunculuk çalışmaları ve gerçekçi oyunculuğu merkeze alan sahneleme yöntemleri adına günümüzde hala önemini korumaktadır. Özellikle de kuramının özünü oluşturan Fiziksel Eylemler Yöntemi son dönemde daha fazla ilgi çeker olmuştur. Bu çalışmada üç aşamalı bir yol izlenmiştir. Önce Stanislavski'nin Fiziksel Eylemler Yöntemi incelenmiş ve elde edilen bulgular kullanılarak bir prova dizgesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu prova dizgesi adım adım takip edilerek Athol Fugard'ın 'Domuz Ahırı' metnine uyarlanmıştır. Son olarak belirtilen adımlarla oyun sahneye taşınmıştır. Bu çalışmanın amacı Fiziksel Eylemler Yöntemi kullanılarak oyunculuk temelli bir sahneleme çalışması yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Stanislavski is a universal and contemporary theatre person who radically changed the understanding of theatre. His universality is due to the spread of the transformation he started in Russia in the field of directing and acting. The feature that makes him contemporary is that the acting method he developed is still valid. Stanislavski, with new translations of his works and books on his system, still maintains his importance today in terms of acting studies and staging methods that centre realistic acting. Especially, the Method of Physical Actions, which constitutes the core of his theory, has recently attracted more attention. In this study, a three-stage path was followed. First, Stanislavski's Method of Physical Actions was examined and a rehearsal system was tried to be created using the findings. This rehearsal sequence was followed step by step and adapted to Athol Fugard's 'A Place with the Pigs ' play. Finally, the play was brought to the stage with the steps aforementioned. The aim of this study is to make an acting based staging using the Physical Actions Method.