Betametazon sodyum fosfat ve betametazon dipropiyonat'ın bozunma ürünlerinin varlığında yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile aynı anda analizleri
Simultaneous analysis of betamethasone sodium phosphate and betamethasone dipropionate in the presence of degradation products by high pressure liquid chromatography
- Tez No: 775836
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİLAY SÜSLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Betametazon sodyum fosfat, Betametazon dipropiyonat, Bozunma ürünleri, Yüksek Basınçlı Sıvı kromatografisi, Validasyon, Farmasötik preparat, Betamethasone sodium phosphate, Betamethasone dipropionate, Degradation products, High Performance Liquid Chromatography, Validation, Pharmaceutical preparation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Steroidler hücrelerde iltihabı arttırmaya aracılık eden proteinleri baskılamaktadır. Kortikosteroidler, adrenal korteksten salgılanan steroid yapıda hormonlardır. Kortikosteroidler anti-inflamatuvar etkilerinden dolayı tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Betametazon, esas olarak glukokortikoid görevi gören bir kortikosteroiddir. Bu çalışmada, enjekte edilebilir süspansiyon halindeki farmasötik preparatlardabulunan betametazon sodyum fosfat,betametazon dipropiyonat ve koruyucu maddelerin analizi yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemi geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Önerilen yöntem, farklı kolonlar, hareketli faz bileşimleri ve iyon çifti ajanları kullanılarak optimize edilmiştir. Söz konusu etkin madde ve koruyucu maddelerin analizleri, Zorbax XDB C18, 250 x 4.6 mm, 5 µm kolon, iyon çifti ajanı olarak hekzilamin içeren pH: 4.0 fosfat tamponu : asetonitrilden oluşanhareketli fazı kullanılarak gradient elüsyon ile, 1.0mL/dk akış hızında ve 254 nm dalga boyunda yapılmıştır. Ayrıca yöntemin seçiciliğini göstermek için stres testi çalışmaları da yapılmıştır. Geliştirilen analitik yönteme seçicilik, doğrusallık, doğruluk, kesinlik, tutarlılık ve sağlamlık parametreleri uygulanarak valide edilmiştir. Geliştirilen ve valide edilen analitik yöntemin betametazon sodyum fosfat, betametazon dipropiyonat etkin maddeleri ile benzil alkol, metil paraben ve propil paraben koruyucu maddelerinin aynı anda analizlerinde kullanılabileceği önerilmiştir. Valide edilen kromatografik yöntem, söz konusu iki etkin madde ve koruyucu maddeleri içeren farmasötik preparatın analizine başarılı bir şekilde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Steroids suppress proteins that mediate increased inflammation in cells. Corticosteroids are streoid hormones secreted from the adrenal cortex. Corticosteroids are widely used all over the world due to their anti-inflammatory effects. Bethamethasone is a corticosteroid that acts primarily as a glucocorticoid. In this study, high performance liquid chromatography method was developed and validated for the determination of betamethasone sodium phosphate, betamethasone dipropionate and preservativesin pharmaceutical preparations as injectable suspension. The proposed method was optimized by using different columns, mobile phase compositions and ion pair reagents. The analysis of these active substances and preservatives were performed on Zorbax XDB C18, 250 x 4.6 mm, 5 µm column, using composed of pH: 4.0 phosphate buffer : acetonitrile containing hexylamine as ion pair reagent by gradient elution, flow rate of 1.0 mL/min and wavelengths of 254 nm. In addition, stress test studies were also carried out to show the selectivity of the method. Thedeveloped analytical method was validated by applying the parameters of selectivity, linearity, accuracy, precision, ruggedness, and robustness. It has been suggested that the developed and validated analytical method can be used in the simultaneous analysis of betamethasone sodium phosphate, betamethasone dipropionate active substances and benzyl alcohol, methyl paraben and propyl paraben preservatives. This validated method was successfully applied to the pharmaceutical preparation containing these two active substances and preservatives.