Transcriptomic analysis of the effect of DR4/5 death receptor activation on the differentiation of primary human monocytes to M1 macrophages
Ölüm reseptörü aktivasyonunun primer insan monositlerinin M1 makrofajlarına dönüşmesine etkisinin transkriptomik analizi
  1. Tez No: 775911
  2. Yazar: AYŞENUR ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoistatistik, Biyoloji, Allergy and Immunology, Biostatistics, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: TRAIL, ölüm reseptörleri, monosit, makrofaj, Monocytes, macrophages, TRAIL, death receptorsDR4/5
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
TNF ile ilişkili apoptoz indükleyici ligand (TRAIL), TNF ailesinin bir üyesidir ve apoptozu veya sağ kalım yolaklarını aktive eder. TRAIL'ın normal hücreleri etkilemeden kötü huylu hücrelerde apoptozu indükleme yeteneği, TRAIL'ın kanser tedavisinde kullanılmasının önünü açmıştır. Makrofajlar hem inflamasyona yanıt verirler hem de doku homeostazının korunmasında rol oynarlar. Dolaşımdaki monositler dokuda makrofajlara (M0) dönüşürler ve bu makrofajlar uyaranlara bağlı olarak M1 (proinflamatuar) ya da M2 (antiinflamatuar) makrofajlara polarize olurlar. TRAIL'ın kanser üzerindeki etkisi bilindiği halde monositler/makrofajlar üzerindeki etkisi tam olarak aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, TRAIL sinyalinin primer insan monositlerinin M0 ve M1 makrofajlarına farklılaşması üzerindeki transkripsiyonel etkisi araştırılmaktadır. İnsan primer monositlerinin bir kısmı yedi gün boyunca sadece M-CSF ile inkübe edilirken diğer kısım M-CSF ve TRAIL ile inkübe edilmiştir. Yedinci günün sonunda, makrofajların bir kısmı M1 makrofajlarına polarize edilirken bir kısmı da polarize edilmedi. TRAIL ile uyarılan makrofajların gen düzeyindeki ifade değişikliklerini incelemek için RNA dizilimi yöntemi kullanıldı. Bu analizin sonucunda değişiklik gösteren genlerin doğrulanması qPCR yöntemi ile yapıldı. CXCL11 ve TNF sitokinlerinin konsantrasyonu ELISA yöntemi ile ölçüldü. Makrofaj farklılaşması sırasında TRAIL stimülasyonu, M0 makrofajlarında CXCL9 ve TNF ifadesini arttırırken, CXCL8 ve CXCL5 ifadesini azalttı. Bunun yanı sıra, M1 makrofajlarında HGF ve PACERR ifadesini azaltırken, TNF'nın mRNA ve protein seviyesini arttırmıştır. CXCL11'in gen ifadesinde düşüş gözlemlenirken protein seviyesi artmıştır. Özetle, sonuçlarımız makrofaj farklılaşması sırasında TRAIL-DR4/5 sinyal aktivasyonunun monositleri M1 makrofajlarına farklılaşmaya yönlendirdiğini göstermektedir. Çalışmamız TRAIL'ı yeni bir modülatör olarak tanımlayarak monosit-makrofaj farklılaşma mekanizmasına yeni bir ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
TNF-related apoptosis-inducing ligand (TRAIL) is a member of the TNF family and induces either apoptosis or survival. Inducing apoptosis selectively in malignant cells without affecting normal cells makes TRAIL a promising agent for cancer therapy. Macrophages play key roles in both innate immune response and tissue homeostasis. Monocytes differentiate into unpolarized macrophages (M0) which are polarized into M1 (pro-inflammatory) or M2 (anti-inflammatory) macrophages depending on the stimuli. The effect of TRAIL on monocytes/macrophages is poorly understood. In this study, the transcriptional effect of TRAIL signaling on the differentiation of primary human monocytes to M0 and M1 macrophages is investigated. Primary human monocytes were either treated or untreated during differentiation into macrophages then the cells were either polarized to M1 macrophages or kept as unpolarized. To uncover the transcriptional differences in the TRAIL-treated macrophage group, RNA-sequencing was employed and differentially expressed genes were validated by qPCR. In addition, the level of CXCL11 and TNF in the cell supernatant was analyzed by ELISA. TRAIL stimulation during macrophage differentiation increased the expression of CXCL9 and TNF, whereas it decreased the expression of CXCL8 and CXCL5 in M0 macrophages. Moreover, the expression of HGF and PACERR was decreased in M1 macrophages, whilst both mRNA and protein levels of TNF and the protein level of CXCL11 were enhanced. In summary, our results show that TRAIL-DR4/5 signaling activation during macrophage differentiation drives monocytes to differentiate into M1-like macrophages. Our study sheds new light on mechanisms of monocyte-to-macrophage differentiation by defining TRAIL as a new modulator.