Hz. Musa'nın halefi Yeşu ve Yeşu Kitabı
Moses' successor Joshua and the Book of Joshua
  1. Tez No: 776049
  2. Yazar: SULTAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşu, Yeşu Kitabı, Hz. Yuşa, Yahudilik, Tevrat, Vadedilmiş Topraklar, Joshua, Book of Joshua, Judaism, Torah, Promised Land
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam açısından kıymetli bir konuma sahip olan Yeşu'nun hayatını ve önemini ortaya koymaktır. Üç semitik dinde Yeşu hakkındaki inançların bazıları benzerlik gösterse de farklılıklar da mevcut olduğundan çalışmamızda Yeşu ve Yeşu Kitabı her dinin kendi bakış açısı ve terminolojisi temel alınarak incelenmiştir. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın konusu, önemi, amacı açıklanmış ve kapsamı tanımlanmış; çalışmamızda kullandığımız kaynaklar ile çalışmanın yöntemi ortaya konmuş ve araştırmamız esnasında karşılaştığımız zorluklar da açıklanmıştır. Birinci bölümde tarihsel ve kültürel bağlamda Yeşu; Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam kültüründe olmak üzere üç ana başlıkta incelenmiş olup, Yahudilikte Yeşu açıklanırken askeri ve dini liderliği ele alınarak bu doğrultuda vadedilmiş toprak inancı ile peygamberlik hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise ilk olarak Yahudi Kutsal Kitapları konusu özetlenmiş, Yeşu Kitabı'nın bu metinler arasındaki konumu ortaya konmuş, kutsal bir metin olarak Yeşu Kitabı'nın kompozisyonu ve içeriği değerlendirilmiştir. Bu bölümün son kısmında, Yeşu'nun Yahudi kutsal literatüründeki yeri incelenmiş, sonuç bölümünde ise, Musa'nın halefi olan Yeşu, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam kültürü açısından karşılaştırılmış, Yeşu'nun önemi doğru bir şekilde anlatılmaya gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discuss the life and importance of Joshua, who has a valuable position in terms of Judaism, Christianity and Islam. Although some of the beliefs regarding Joshua in the three Semitic religions are similar, there are differences as well, therefore, in this study, the Book of Joshua and Joshua himself were examined based on the perspective and terminology of each religion. Our study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, the subject, importance and purpose of our study are explained and its scope is defined; the sources we used in our study and the method of the study were revealed and the difficulties we encountered during our research were also explained. In the first chapter, Joshua has been examined under three main headings, namely in Judaism, Christianity and Islamic culture in terms of historical and cultural context, and while explaining Joshua in Judaism, information about the promised land belief and prophecy is given by considering his military and religious leadership. In the second chapter, firstly, the subject of Jewish Holy Books was summarized, the position of the Book of Joshua among these texts was revealed, and the composition and content of the Book of Joshua as a sacred text were evaluated. In the last section of this chapter, the place of Joshua in the Jewish holy literature was examined, and in the conclusion chapter, Joshua, the successor of Moses, was compared in terms of his place in Judaism, Christianity and Islamic culture, and the importance of Joshua was tried to be explained appropriately.