Elazığ ve çevresindeki içme ve kullanım sularında radyoaktivite seviyelerinin tayini
Determination of the radioactivity level in drinking and usage water in Elazığ and its surrounds
  1. Tez No: 77611
  2. Yazar: CUMHUR CANBAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ ve Yöresi, Sulardaki Radyoaktif Kirlilik, Radyoaktivite, Radyasyon. *: Bu tez, YDABÇAG-569 nolu proje ile TÜBİTAK tarafindan desteklenmiştir, Elazığ and Its Surrounds, Radiation Pollution in Water, Radioactivity, Radiation. *: This thesis is supported by TÜBİTAK (The contract number YDABÇAG-569)
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ ve ÇEVRESİNDEKİ İÇME ve KULLANIM SULARINDA RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN TA YİNİ * Cumhur CANBAZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 111 Bu çalışmada, örneklerin ısı ile kaynatılmadan buharlaştınlması yönteminden faydalanılarak sayıma hazır hale getirilen su numunelerinin radyoaktivite sayımlan, uygun sintilatörlerle Düşük Seviyeli Alfa Sayıcısı temel olmak üzere, Geiger Müller sayıcısı, sintilasyon (Nal(Tl)) sayıcısı, yarıiletken (yüzey engelli silikon) detektör ve gaz orantılı sayıcının kullanımı ile karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Elde edilen veriler kullanılarak su numunelerinin alfa ve beta radyasyon seviyeleri belirlenmiştir. Buna göre; Elazığ yöresinin içme ve kullanım sularındaki genel ortalama alfa ve beta aktiviteleri sırası ile 0.0968 ± 0.0360 Bq/lt ve 0.1562 ± 0.0395 Bq/lt olarak hesaplanmıştır. Bu aktivite değerleri kullanılarak, Elazığ ve yöresindeki suların radyoaktivite seviyesinin değişimini gösteren bir radyasyon haritası elde edilmiştir. Sonuçlar, WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı), TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) gibi yetkili kurumlar tarafindan kabul edilmiş konsantrasyon limitleri ile karşılaştırılmış; bölgenin alfa ve beta aktivitelerinin genel ortalamasının, standart değerlerin altında olduğu ve insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master Thesis DETERMINATION OF THE RADIOACTIVITY LEWL IN DRINKING AND USAGE WATER IN ELAZI? AND ITS SURROUNDS * Cumhur CANBAZO?LU Fırat University Institute of Science, Physics Department 1998, Page: 111 In this study, water sediments which prepared using water precipitation by evaporation method are counted by using mainly Low Level Alpha Counter with suitable scintillators comparison to Geiger Müller tube, Nal(Tl) Scintillation Counter, Surface Barrier Silicon Semiconductor detector and Gas Proportional Counter, and the results are mentioned. Hence, the mean counts for alpha (a) and beta (P) activities are found to be 0.0968 ± 0.0360 Bq/lt and 0.1562 ± 0.0395 Bq/lt over district area, respectively. Using the results, the variation of the level of a and P radioactivities in Elazığ and its surrounds is mapped. The obtained results are compared to the limits given by World Health Organisation (WHO), Turkish Standard Institute (TSE) and Istanbul Water and Sewer System Management (ISKI). Since these results are found to be under the limits, the a and (3 radioactivities in Elazığ water are not hazardous for human being in this region.