Bazı amin-metal komplekslerinin elektriksel özelliklerinin incelenmesi
The Investigation of electrical properties of some amine-metal complexes
  1. Tez No: 77612
  2. Yazar: FAHRETTİN YAKUPHANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yarıiletken, Kompleks, Amino, Geçiş Metalleri
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI AMİN-METAL KOMPLEKSLERİNİN ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fahrettin YAKUPHANOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1998, Sayfa : 57 Bu çalışmada geçiş metali (Cu+, Ni+2, Co) ve UOt2 ihtiva eden, 1,3-dioksasikloalkan alkilamino gruplan içeren farklı ligandlara sahip amin metal komplekslerinin elektriksel iletkenlikleri, özdirençleri, aktivasyon enerjileri, optik özellikleri ve manyetik özellikleri araştırıldı. Numunelerin elektriksel iletkenlikleri iki-uç metodu ile ölçüldü. Komplekslerin aktivasyon enerjileri (Ea) ve yasak enerji aralıkları (Eg) Arrhenius eğrisi kullanılarak ve optik soğurma metodu ile hesaplandı. Manyetik özellikleri ise Gouy terazisi metodu ile ölçüldü. İletkenlik ölçümleri ve optik soğurma metodlarıyla hesaplanan yasak enerji aralıklarının değerleri birbirleriyle uyum içerisindedir. İncelenen amin metal komplekslerin, yarıiletken davranış sergiledikleri bulundu. İletkenlikler geçiş metallerinin atom numaralarına ve ligandlara bağlı olarak değişmektedir. Aynı ligand ve farklı metal atomlarına sahip komplekslerde, metalin atom numarasının artmasıyla aktivasyon enerjilerinin azaldığı ve eşleşmemiş elektron sayısının artmasıyla da yasak enerji aralıklarının büyüdüğü bulundu. Sıcak uç ve termoelektrik güç ölçümleri sonucu ise incelenen komplekslerin n-tipi elektriksel iletkenlik sergiledikleri bulundu.
Özet (Çeviri)
n SUMMARY Master Thesis THE INVESTIGATION OF ELECTRICAL PROPERTIES OF SOME AMINE- METAL COMPLEXES Fahrettin YAKUPHANO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 1998, Page :57 In this study, the electrical conductivities, resistivities, activation energies, optical +2 and magnetic properties of amin-metal complexes containing transition metal of Cu, Ni, Co, and UOt2 and different ligands with 1,3-dioxocycloalcane and alkylamino groups have been investigated. The electrical conductivity of samples was measured by means of two probe method. The activation energies (Ea) and forbidden energy gaps (Eg) of complexes were calculated by using Arrhenius curves and optical absorption method. The magnetic properties were however measured by Gouy measurement method. The conductivity measurements and forbidden energy gap calculated by optical absorption method were found consistent by both methods. The investigated amin-metal complexes were found to show semiconductor features. The conductivities depend on the atomic number of transition metals and ligands. In the complexes with the same ligands but different metal atomic number, the activation energy was found to decrease with increasing atomic number and the forbidden energy gap increased with increasing number of unpaired electrons. Hot probe and thermoelectric power measurements showed that the investigated complexes had n-type electrical conductivity. Key Words : Semiconductor, Complexes, Amino, Transition metals,