Yüksek krom nikel alaşımlı paslanmaz çeliğin alaşımsız düşük karbonlu çelikle difüzyon kaynağının araştırılması
Investigation of the diffusion bonding of a stainless steel with a high chromium and nickel content to a plain law carbon
- Tez No: 77615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzyonla Birleştirme, Difüzyon Kaynağı, Katı Hal Kaynağı, Sade C'lu Çelik, Dubleks Paslanmaz Çelik, Diffusion Bonding, Diffusion Welding, Plain Carbon Steel, Duplex Stainless Steel, Solid State Bonding
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK KROM NİKEL ALAŞIMLI PASLANMAZ ÇELİĞİN ALAŞIMSIZ DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLE DİFÜZYON KAYNAĞININ ARAŞTIRILMASI Sermin KOÇER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1998 Sayfa: 77 Difüzyon kaynağı birleştirilmek üzere eşleşmiş aynı yada farklı iki yada daha çok malzemenin, bu malzemelerin ergime sıcaklıkları altında, yeniden kristalleşme üzerinde bir sıcaklıkta malzemelerde bir plastik akmaya neden olmayan bir basınç altında aktı halde bir difüzyon yolu ile malzemeler arası metalujik bir bağ oluşturacak bir süre ile tutulması ile uygulanan bir birleştirme yöntemidir. Bu çalışmada alaşımsız, düşük karbonlu bir çelik ile dubleks bir paslanmaz çeliğin difüzyon kaynağı ile birleştirilmesi incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, konuya giriş yapılmış, ikinci bölümünde difüzyon kaynağı, difüzyon kaynağı parametreleri hakkında kapsamlı bir literatürIV verilerek, süperplastiklik hakkında kıs bir bilgi sunulmuştur. Üçüncü bir bölümde, difüzyon kaynağı ile birleştirilmiş malzemeler, türlerine göre verilmiştir. Dördüncü bölümde deneysel çalışmalar, beşinci bölümde deney sonuçları sunulmuştur. Altıncı ve son bölümde, sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlardan, bu malzeme cinsinin argon korumalı bir atmosferde 900- 1000 ve 1100° C'de, 1.7 ve 3 MPa basınçlar altında 15 dakika süre içinde birleştirileceği anlaşılmıştır. En iyi bağlantıya 900° C'de 3 MPa basınçta 15 dakika süre ile kaynak edilen numunede ulaşılmıştır. Ayrıca, mikro yapı dönüşümlerinin difüzyon hızını etkilediği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis INVESTIGATION OF THE DIFFUSION BONDING OF A STAINLESS STEEL WITH A HIGH CHROMIUM AND NICKEL CONTENT TO A PLAIN-LOW CARBON STEEL Sermin KOÇER Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metallurgy Education 1998, Page: 77 Diffusion bonding is one of the advanced bonding processes in which two materials, similar or dissimilar, can be bonded in solid state. This provides to bond materials in a large range from composites to ceramics which cannot be bonded with conventional bonding methods. One of the most important advantages of this method is to produce new bimetals or dissimilar material couples. In this study diffusion bonding conditions of a low- carbon steel and a duplex stainless steel were investigated. In the first chapter of the study an introductory information is given. In the second chapter, a comprehensive literature research about diffusion bonding and its parameters and a short description on superplasticity are presented. In the third chapter, the materials which have bonded by diffusion bonding are dealt with by a classification with respect to the kind of materials. In the fourth chapter the experimental studies are given. In the fifth chapter the results of theVI studies are presented. In the sixth and final chapter, the results are evaluated and some recommendations are given. From the results it was seen that this material couple could be bonded effectively by diffusion bonding in an argon-protective atmosphere at 900, 1000 and 1100°C under the pressures of 1.7 and 3 MPa in fifteen minutes. The best result was obtained with the specimen bonded at 900°C under 3 MPa and 15 minutes. It can be concluded from the results that micro structure transformations could have a considerable effect on diffusion rate and consequently on the bonding process itself.