Yoğun bakım ünitesinde izlenen COVİD-19 tanılı hastalarda kan grubu ve bazı hemogram parametrelerinin mortaliteyle ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 776484
  2. Yazar: SÜMEYYE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, kan grubu, hemogram, mortalite, COVID-19, blood group, hemogram, mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
AMAÇ: 2019 Aralık ayında, ilk kez Wuhan'da görülen korona virüs hastalığı (COVID-19) tüm dünyada etki bırakmıştır. COVID-19 enfeksiyonunun başlıca klinik formu, ateş, halsizlik, öksürük, üst solunum yolu semptomları ile karakterize hafif/orta formdur. Bu nedenle hastaların çoğu hastaneye yatış gerektirmez. Ancak, vakaların yaklaşık %15-20'sinde laboratuvar bulgularında hastalığın kötüleşmesini öngören belirgin anormallikler görülmüş ve yoğun bakım ünitesinde yatış gerektiren ciddi hastalık formu gelişmiştir. Bunun yanında, kan grubu antijenleri çeşitli mekanizmalarla enfeksiyonda rol oynamaktadır. Moleküler düzeyde, patojenler için reseptör ve koreseptör görevi görebilirler ve ayrıca viral partiküllerin hücre içi alımını kolaylaştırabilir. Bu durum SARS-CoV-2 ile kan antijen gruplaması arasında bir ilişki olup olmadığı sorusunu da akla getirmiştir. Bu çalışmada, yoğun bakımda yatan COVID-19 hastalarındaki kan grubu ve bazı hemogram değerlerinin (beyaz küre, lenfosit, nötrofil, trombosit, eritrosit sayısı, MCV, MPV, lenfosit ve nötrofil oranı) sağ kalan ve vefat edenlerde farklılık gösterip göstermediği ve potansiyel prognostik öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Hastanemizde 01.03.2020-01.01.2022 tarihleri arasında pandemi-yoğun bakım servislerine yatışı yapılmış, laboratuvar değerlerine ulaşabildiğimiz, hematolojik malinitesi olmayan, 18 yaş ve üstü tüm hastaların bilgileri incelenerek retrospektif, olgu kontrol çalışması yapılmıştır. Veriler sağ kalanlar ve vefat edenler olarak 2 grupta incelenerek (sırasıyla Grup 1 ve Grup 2) yaş, cinsiyet, komorbidite, hemogram parametreleri (beyaz küre, lenfosit, nötrofil, trombosit, eritrosit sayısı, MCV, MPV, lenfosit ve nötrofil oranı), kan grubu ve süreçleri kaydedilerek analiz edilmiştir. BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 471 hastanın (Kadın/Erkek(K/E)(n): 192/279; ortalama yaş 64.5±16.0 yıl) mortalite oranı %57.5'tir. Grup 1 (K/E(n): 76/127; ortalama yaş 61.3±17.0 yıl) hastalarının yaşı Grup 2'deki (K/E (n): 116/152; ortalama yaş 66.9±14.8 yıl) hastaların yaşından anlamlı olarak yüksek olup cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir(sırasıyla p=0.001, p=0.201). En sık görülen komorbid hastalık Grup 1 ve Grup 2 hastalar için hipertansiyon olarak kayıt edilmiştir [sırasıyla 74(%36.5) ve 111(%41.4)]. Her iki grup arasında komorbid hastalıkların sıklığı, kan grubu dağılımı, beyaz küre sayısı, eritrosit sayısı, trombosit sayısı ve MCV değerleri açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Grup 2'deki hastalarda nötrofil sayısı, nötrofil oranı, MPV değeri Grup 1'deki hastalardan anlamlı olarak daha yüksektir( sırasıyla p=0.026, p=0.0, p=0.007). Grup 2'deki hastalarda lenfosit sayısı ve lenfosit oranı Grup 1'den anlamlı olarak daha düşüktür (p=0.0) Yaş >60, nötrofil sayısı > 8.500 mcL, nötrofil oranı > %88.1, lenfosit oranı ≤ %9.5 ve MPV >10.1 fL olmasının mortaliteyi anlamlı arttıran faktörler olduğu görülmüştür(sırasıyla p=0.001, p=0.013, p=0.0, p=0.0, p=0.0). SONUÇ: Yaş, lenfosit sayısı, lenfosit oranı, nötrofil sayısı, nötrofil oranı ve MPV yüksekliğin mortaliteyle ilişkili bulunması, bu parametrelerin yüksek riskli Covid hastalarının erken dönemde tespitinde ve gerekli tedavi planlarının yapılmasında etkili olabilir. Bununla birlikte bu parametrelerdeki farklılıkların mortalite üzerindeki prognostik öneminin değerlendirilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: In December 2019, the coronavirus disease (COVID-19), which was first seen in Wuhan, made an impact all over the world. The general clinical aspect of COVID-19 infection is mild/moderate form with fever, malaise, respiratory, and upper respiratory tract symptoms. That's why most patients do not need to be hospitalized. However, in approximately 15-20% of the cases, significant abnormalities were observed in laboratory studies, predicting worsening of the disease in the course of the disease, and a severe disease form developed that required hospitalization in the intensive care unit. In addition, blood group antigens play a role in the disease through various mechanisms. At the molecular level, they can act as receptors and coreceptors for pathogens; and may also facilitate intracellular uptake of virus particles. This situation is needed to be justified whether there is a relationship between SARS-CoV-2 and blood grouping. In this study, it was investigated whether the blood group and some hemogram values (white blood cell, lymphocyte, neutrophil, platelet, erythrocyte count, MCV, MPV, lymphocyte, and neutrophil ratio) in COVID-19 patients hospitalized in the intensive care unit differ in the survivors and the deceased and their potential prognostic value. MATERIALS AND METHODS: A retrospective case-control study was conducted by examining the information of all patients aged 18 and over, who were hospitalized in the pandemic-intensive care units between 01.03.2020 and 01.01.2022, whose laboratory values were available, and who did not have hematological malignancies. The data were analyzed in 2 groups as survivors and deceased (Group 1 and Group 2, respectively), age, gender, comorbidity, hemogram parameters (white blood cell, lymphocyte, neutrophil, platelet, erythrocyte count, MCV, MPV, lymphocyte and neutrophil ratio), blood group and processes were recorded and analyzed. RESULTS: The mortality rate of 471 patients (F/M (n): 192/279; mean age 64.5±16.0 years) included in our study was 57.5%. The age of the patients in Group 1 (F/M (n): 76/127; mean age 61.3±17.0 years) was found to be significantly higher than the patients in Group 2 (F/M (n): 116/152; mean age 66.9±14.8 years), however there was no significant difference in terms of gender (p=0.001, p=0.201 respectively). The most common comorbid disease was recorded as hypertension for Group 1 and Group 2 patients [74(36.5%) and 111(41.4%) respectively]. There was no significant difference between both groups in terms of frequency of comorbid diseases, blood group distribution, white blood cell count, erythrocyte count, platelet count, and MCV values. Neutrophil count, neutrophil ratio, and MPV value were significantly higher in Group 2 patients than in Group 1 (p=0.026, p=0.0, p=0.007 respectively). Lymphocyte count and lymphocyte ratio in Group 2 patients were significantly lower than in Group 1 (p=0.0). Age >60, neutrophil count > 8.500 mcL neutrophils rate >88.1%, lymphocyte rate ≤9.5% and MPV >10.1 fL were associated with mortality ( p=0.001, p=0.013, p=0.0, p=0.0, p=0.0 respectively). CONCLUSION: Age, lymphocyte count, lymphocyte rate, neutrophil count, neutrophil rate, and MPV were found to be associated with mortality. These parameters may be effective in the early detection of high-risk Covid patients and in making the necessary treatment plans. However, more comprehensive studies are needed to evaluate the prognostic value of these parameters on mortality.