Nötropenik COVİD-19 hastalarında klinik özellikler ve prognozun araştırılması
  1. Tez No: 776483
  2. Yazar: REZAN AKTERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DİKME
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, COVİD-19, nötropeni, tam kan sayımı, mortalite, Emergency Department, COVID-19, neutropenia, complete blood count, mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında Reverse Transkripsiyon Polimeraz Zincir Reaksiyonu test sonuçları pozitif olan, ilk başvuruda çalışılan Tam kan sayımında nötropeni saptanan hastaların klinik özelliklerini ve prognozlarını nötropenisi olmayan hasta grubu ile karşılaştırmak amaçlandı. Gereçler ve yöntem:Tek merkezli, retrospektif, kesitsel ve gözlemselolarak planlanan tez çalışmamızda; hastaların başvuru semptomları, vital bulguları, demografik özellikleri ve belirlenen laboratuvar parametreleri klinik özellikler ve 28 günlük mortalite ile karşılaştırıldı. Sonlanım olarak bu gruplar arasındaki korelasyon belirlenmeye çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 341 hasta dahil edildi. Hastaların 220'sinde (%64,5) herhangi bir komorbidite saptanmadı. Hipertansiyon (%17,9), diyabetes mellitus (%14,7), koroner arter hastalığı (%5,3), kronik solunum yolu hastalıkları (%4,4) en sık karşılaşılan hastalıklar olarak tespit edildi. En sık semptomlar öksürük, vücut ağrısı, ateş idi. Nötropenik grupta boğaz ağrısı ve halsizlik semptomları anlamlı olarak düşük bulurken ateş semptomu anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Tam kan sayımı parametrelerinde lenfosit yüzdesi ve trombosit lenfosit oranı nötropenik grupta anlamlı olarak daha yüksek, lökosit sayısı, trombosit sayısı, nötrofil sayısı, eozinofil sayısı, monosit sayısı, nötrofil yüzdesi, C-reaktif protein, troponin, nötrofil lenfosit oranı kontrol grubundan anlamlı olarak düşük ölçüldü. Sonuç:Genç, komorbid hastalık sıklığı az olan ve malignitesi olmayan COVİD-19 RT-PCR pozitif hastalarda da nötropeninin saptanabilir. Bu hasta grubunda genel viral hastalık semptomlarından boğaz ağrısı ve halsizlik daha az görülür ve toraks BT incelemelerinde pozitiflik oranının düşük saptanır. Nötropeninin mortalite ve morbidite üzerine etkisi yoktur. Hastaneye yatışı ön gören klinik skorlamalar bu açıdan tekrar gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective:In this thesis study, it was aimed to compare the clinical features and prognosis of patients with positive Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction test results and who were found to have neutropenia in the complete blood count studied at the first admission, with the patient group without neutropenia. Materials and methods:In our thesis study, which was planned as a single-center, retrospective, cross-sectional and observational; Patients' admission symptoms, vital signs, demographic characteristics and determined laboratory parameters were compared with clinical features and 28-day mortality. As an outcome, the correlation between these groups was tried to be determined. Results:341 patients were included in the study. No comorbidity was detected in 220 (64.5%) of the patients. The most common diseases were hypertension (17.9%), diabetes mellitus (14.7%), coronary artery disease (5.3%), and chronic respiratory diseases (4.4%). The most common symptoms were cough, body pain, and fever. Sore throat and fatigue symptoms were found to be significantly lower in the neutropenic group, while fever symptoms were found to be significantly higher. In complete blood count parameters, lymphocyte percentage and platelet-lymphocyte ratio were significantly higher in the neutropenic group, leukocyte count, platelet count, neutrophil count, eosinophil count, monocytes count, neutrophil percentage, C-reactive protein, troponin, neutrophil lymphocyte rate were significantly lower than the control group. Conclusion:Neutropenia can also be detected in young patients with a low incidence of comorbid disease and no malignancy, with COVID-19 RT-PCR positive. In this patient group, sore throat and fatigue, which are common viral disease symptoms, are less common, and the positivity rate is low in thorax CT examinations. Neutropenia has no effect on mortality and morbidity. Clinical scores that predict hospitalization should be reconsidered in this respect.