İyonkürenin ısıl özellikleri
  1. Tez No: 77666
  2. Yazar: ESAT GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İyonküre, Isı üretimi, Isı kaybı, Isıl iletkenlik, Ionosphere, Heat production, Heat losses, Thermal conductivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
n ÖZET DOKTORA TEZİ İYONKÜRENİN ISIL ÖZELLİKLERİ Esat GÜZEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1998, Sayfa : 99 Bu tezde, iyonkürenin ısıl özellikleri çalışılmıştır. İyonkürenin ana ısı kaynaklan, Güneş'ten gelen morötesi (UV) ışınımların nötr atom ve molekülleri iyonlaştırması, iyonküreyi oluşturan elemanların kendi aralarında çarpışmaları sırasında ortaya çıkan ısı ile bir bölgeden başka bölgeye taşman ısıdır. Maksimum ısı, iyonküredeki oksijen atomunun iyonlaşması sırasında üretilmektedir. İyonlaşma ile ortaya çıkan ısı, yerden itibaren yükseklik arttıkça azalmakta ve F2-bölgesinin tepe yüksekliğinde (hmF2) en büyük değerini almaktadır. Üretilen ısının günlük dağılımı ise, maksimum ısının, saat 15 civarında ve haziran ayında üretildiğini göstermiştir. Elektronlarla, iyonların ve O2, N2, O, H nötr elemanların arasındaki çarpışmalar sonunda ortaya çıkan ısı hesaplanmıştır. Hesaplanan ısının, elektronlar, iyonlar ve nötr parçacıkların yoğunluklarına bağlı olarak, yükseklikle azaldığı tespit edilmiştir. Gündüz saatlerinde ısının arttığı, diğer saatlerde azaldığı görülmüştür. Yoğunluğun düşük olduğu üst iyonkürede, temel ısı kaynağı ısının taşınması olduğu için, ısıl iletkenlik katsayıları hesaplanmıştır. Isıl iletkenlik katsayıları yükseklikle artmakta ve gündüz saat 17 civarında ve haziran ayında en büyük değerlerine ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THERMAL PROPERTIES OF THE IONOSOHERE Esat GÜZEL Fırat University Graduate school of Natural and Applied Sciences Department of Physics 1998, page: 99 In this thesis, the thermal properties of ionosphere has been studied. Main heat sources of the ionosphere are the ionization of the neutral atoms and molecules by the solar ultraviolet (UV) radiation, collisions between the constituents of the atmosphere and the transport of the heat. Maximum heat is produced during the ionization of the atomic oxygen in the ionosphere. The heat decreases while the altitude increases and it reaches to its maximum values at hmF2 height. Diurnal variations of the produced heat shows that heat is maximum around 1 5 LT and at June. The heat due to the collisions of the electrons with ions and 02, N2, O, H neutral elements have been calculated. It is determined that the calculated heat decreases with altitude. Since the principal heat source at the topside ionosphere is the transport of the heat, the thermal conductivities have been calculated. The conductivities increase with the altitude, and their maximum values are obtained around 17 LT and at June.