Curling sporcularında takım birlikteliğinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of team association in curling athletes in terms of different variables
- Tez No: 558924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ŞEBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: takım birlikteliği, takım, curling, team cohesion, team, curling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Türkiye Curling liglerinde yer alan takımlarda oynayan sporcuların, takım birlikteliği düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Günümüzde giderek önemi artan takım birlikteliği kavramını netleştirmek ve ülkemizde kış sporları arasında önemli bir yeri olan, katılımının ve gelişiminin gittikçe arttığı Curling sporunun daha da gelişmesi ve uluslararası başarılara daha yakın olabilmesi için yapılan araştırmada takım birlikteliği üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunmak araştırmamız için önem taşımaktadır. Yöntem: Araştırmaya, Türkiye Curling 1. Lig ve 2. Lig Müsabakalarına katılan 101 kadın 102 erkek sporcu olmak üzere toplam 203 sporcu katılmıştır. Veri toplama aracı olarak,“bireysel çekicilik-görev”,“bireysel çekicilik-sosyal”,“grup bütünlüğü-görev”ve“grup bütünlüğü-sosyal”alt boyutlarından oluşan Takım Birlikteliği Anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.00 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı analiz teknikleri kullanılmıştır. Bunlar; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve yüzdelik dağılımdır. İki farklı bağımsız değişkenler ile takım birlikteliği arasındaki farklılaşmayı belirlemek için Bağımsız-Tek Örnek T testi ve ikiden fazla farklı değişken ile takım birlikteliği arasındaki farklılaşmayı belirlemek için Tek-Yön Anova testi yapılarak sonuçlar P:0,005 önem düzeyine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre takım birlikteliği“grup bütünlüğü-sosyal”alt boyutunun yüksek, diğer alt boyutlarının ise düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Takım birlikteliğinin, takım başarısını olumlu yönde etkilediğine dair sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkarak milli takım ya da kulüp sporcularının performanslarını arttırmak, takıma bağlılığını kuvvetlendirmek için antrenman veya müsabakalar dışında da sosyal aktivite faaliyetleri planlayarak sporcuların kaynaşması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aimof this research is to analyze the players who play in Turkish Curling League and the level of team cohesion with differant factors. This research has bean done to make team cooperation phrase clear that is getting important day by day, to make Curling progress more which has high partipation numbers with players and importance among the winter sports in our country and finally to get more success in international platform. Method: Inspecting the effects of varios factors on team cohesion that has been searched and making suggestions according to the findings are important in our research. Totally 203 players have participated in this research who are 101 women an 102 men in Turkish 1st in and 2nd League tournaments. Team cohesion questionnaire has been used as a tool of data collection which consist of“individual attractiveness-duty”,“individual attractiveness-social”,“group integrity-duty”and“group integrity-social”. All these datas have been analyzed by using SPSS 22.00. Rescrictive analysis tecniques have been used to analyze the datas. These are freguency, arithmetic mean, standard deviation and percentage dispersion. T test has been used to indicate the diversity between two independent factors. Apart from this, Anove test has been used to indicate the differentiation between team cohesion and more than two factors. The results have been evaluated by considoring significiance of P:0,005. Findings: To sum up, the results of this research Show that team cohesion“group integrity-social”low level is high whereas other low levels are low. Result: Unity over a team is seen to have positive effect on the performance of that team. So in this context, to boost the performance and devotion of national or club athletes, social activities-apart from training and competitions-should be planned to provide the combination among athletes.