Lüks tüketim ve imaj bağlamında Guccı markasına ait reklamların göstergebilimsel analizi
Secondary analysis of Gucci advertising in the context of luxurious consumption and image
- Tez No: 776748
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERDAR ERCİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, imaj, lüks tüketim, Semiotics, image, luxury consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Göstergebilim, çağımızda gittikçe önemi artan birçok farklı disiplinde yol gösterici olan bir alandır. Göstergebilim ilk olarak dilbilim alanındaki çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Dilbilim çok önemli bir göstergeler dizgesidir. Göstergebilim, günümüzde ise artık dili de içine alan her tür göstergeyi inceleyen bir bilim dalına dönüşmüştür. Bu çalışmada göstergebilimden reklam alanında yararlanılmaya çalışılmıştır. Gucci giyim markasına ait reklamlarda yer alan lüks tüketime ve imaja ait kodlar tespit edilmeye ve çözümlenmeye çalışılmıştır. Markanın reklamlarında tüketiciye ne tür mesajlar verdiği tüketim toplumunda bu mesajların ne anlama geldiği çözümlenmiştir. Burada önemli bir unsur olarak karşımıza lüks tüketim ve imaj kavramları çıkmaktadır. Tüketim toplumunda imajın çok önemli olduğu bir gerçektir. Lüks tüketim aslında imaja hizmet etmektedir. İmaj kavramı gösterge ile doğrudan ilgilidir. Çünkü imaj denilen şey neticede bir görüntüdür. Dolayısıyla imaj oluşturulması günümüz marka reklamlarında ön plandadır. İçecek markaları bile tüketici nezdinde bir imaj çabası içerisindedirler. Bu, giyimde kendini çok çok daha belirgin hale getirmektedir. Bu bağlamda ele alınan markanın tasarımları, reklamların bu tasarımları imaja dönüştürme çabaları göstergebilimin imkanlarıyla açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Semiotics is a field that is guiding in many different disciplines, which are becoming increasingly important in our age. Semiotics first emerged with studies in the field of linguistics. Linguistics is a very important set of signs. Today, semiotics has turned into a branch of science that examines all kinds of signs that include linguistics. In this study, it has been tried to benefit from semiotics in the field of advertising. The codes of luxury consumption and image in the advertisements of the Gucci clothing brand were tried to be determined and analyzed. What kind of messages the brand gives to the consumer in its advertisements, what these messages mean in the consumption society has been analyzed. Here, the concepts of luxury consumption and image emerge as an important element. It is a fact that image is very important in the consumer society. Luxury consumption actually serves the image. The concept of image is directly related to the sign. Because what is called an image is an image after all. Therefore, creating an image is at the forefront of today's brand advertisements. Even beverage brands are in an effort to create an image for the consumer. It makes itself much more prominent in this clothing. In this context, the designs of the brand and the efforts of the advertisements to transform these designs into an image have been tried to be explained with the possibilities of semiotics.