The effects of luxury purchase intention in Turkey
Türkiye'de lüks satın alma niyetinin etkileri
- Tez No: 613624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: lüks marka satın alma niyeti, lüks tüketici davranışı, tüketici marka bağlılığı, marka sevgisi, imaj ilgilenimi, idraksal etkileşim motivasyonu, marka imaj algısı ve ürün ilgilenimi, marka kişiliği, orta gelirli tüketicilerin lüks satın alma niyetleri, luxury brand intention, ideal self and actual self-conception, ideal self-motivation, actual self-motivation, luxurious consumer behavior, brand loyalty, brand love, Image Involvement Perceptions and product involvement, Cogitative Mindfullness Perceptions, middle income consumers' luxury purchase intention
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, araştırma fonksiyonlarının, demografik olarak orta gelirli, özellikle beyaz yakalı çalışanların lüks ürün satın alma ile olan ilişkilerini ve onların lüks ürün değerlendirmesi üzerine olan önemli etkilerini ve bunların lüks ürün satın alma isteğine olan etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Tüketici“bilişsel etkileşim motivasyonu”ve“marka imajı algısı ile satın alma niyeti”bağımlı değişkenler olarak ele alınmıştır. Bağımsız değişkenler olarak marka kişiliği imajı, lüks marka ürün ilgilenimi ile marka imajı algısı moderator olarak seçilmiştir. Özellikle,“Marka etkileşim algısı ile motivasyonu”anket soruları Türkiye'de kapsamlı olarak kullanılan bir ölçek olmadığından native dilde tercüman ile filoloji uzmanlarından destek alınmıştır. Literatürdeki araştırmalardan bir anket geliştirilmiştir ve Türkiye'ye uygun hale getirilmiştir. Ankete Türkiye'de lüks tüketimin öncüsü olarak görülen, İstanbul'un belirlenen semtlerinden 510 kişi cevap vermiştir. Hipotezlerin test edilmesi için toplanan veri ile SPSS kullanılarak, faktör analizi, güvenilirlik analizi, T testi, Anova testi ve regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar ankete cevap veren kişilerin çoğunun kendilerini lüks ürün satın alma yatkınlığının olduğunu göstermiştir. Özellikle, lüks markalar tüketicilerin bilişsel etkileşim motivasyonu algılarını ne kadar iyi hissettiriyorlarsa o ürün ve markaya yönelik sadakati, sevgisi ve lüks marka satın alma niyetlerini pozitif yönde etkilediğini göstermiştir. Sonuç olarak, araştırmanın tüm boyutları marka etkileşim algısında lüks satın almaya yatkınlığını pozitif olarak etkilemiştir. Sadece tüketici, markaya dair farkındalık algısı ile marka etkileşim algısındaki lüks ürün yatkınlığını modere ettiğinde satın alma niyeti tutumuna ve sıklığını etkilememektedir. H6 ve H8 dışındaki tüm hipotezler desteklenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma var olan literatüre kapsamlı bir literatür taraması ve niceliksel araştırma ile katkı yapmayı amaçlamıştır, gelecekte lüks satın alma üzerine yapılacak araştırmalara ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between research functions, demographically middle-income, especially white-collar employees, and their significant impact on luxury product evaluation and their effects on the to purchase intention in luxury products. Consumer“Cognitive Interaction Motivation-conception and motivation”and“Cogitative Mindfullness Perceptions-brand love and purchase intention with loyalty”are considered as dependent variables.“Brand-Id Image-brand personality, image”luxury product interest and Image Involvement Perceptions with product involvement were chosen as moderators as independent variables. In particular, the“Cognitive Interaction Motivation-motivation and perception”survey questions has almost never used a scale in Turkey. Therefore, Therefore, this study's research survey has supported by with native language interpreter and philology experts. İstanbul is seen as a pioneer city of luxury consumption in Turkey. 510 people responded the scale from the designated districts of Istanbul. In this study, in order to test the hypotheses, factor analysis, reliability analysis, T test, Anova test and regression analysis were performed in SPSS with the collected data. The results showed that most respondents intend to purchase intention luxury items. In particular, the luxury brands users have shown that they feel better the Cognitive Interaction Motivation, while they feel the loyalty, love and purchase intention luxury brands positively. As a result, all dimensions of the research positively affected the tendency to purchase intention luxury in the perception of“cognitive interaction motivation”. Merely, the Image Involvement Perceptions moderates the luxury product in the perception of“cognitive interaction motivation”has not affected each other to purchase intention and frequency. All hypotheses except H6 and H8 are supported. As a result, this study aimed to contribute to the existing literature with a comprehensive literature review and quantitative research and aimed to shed light on future research on luxury purchasing.