Jinekolojik kanser hastalarında yalnızlık ve kansere ilişkin negatif sosyal beklentileri ile destekleyici bakım gereksinimleri arasındaki ilişki
The relationship between loneliness and negative social expectations of cancer and supportive care needs in gynecological cancer patients
  1. Tez No: 776766
  2. Yazar: CUMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Onkoloji, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kadın, jinekoloji, kanser, yalnızlık, destek, bakım, woman, gynecology, cancer, loneliness, support, care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, jinekolojik kanser hastalarında yalnızlık ve kansere ilişkin negatif sosyal beklentileri ile destekleyici bakım gereksinimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan bu araştırma, Kasım 2021-Şubat 2022 tarih aralığında, Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde onkoloji kliniklerine başvuran jinekolojik kanser tanısı olan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 710 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Kadınların tanıtıcı özelliklerini belirten Sosyo-Demografik Formu, Kanser Yalnızlık Ölçeği ve Kansere İlişkin Negatif Sosyal Beklentiler Ölçeği ile Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği kullanılmıştır. Kadınların %38,7‟sinin 42-53 yaş arasında olduğu, %45,6‟sının ortaokul mezunu, %68,3‟ünün ev hanımı, %72,8‟inin evli olduğu, %23,0‟ının sigara kullandığı, %41,3‟ünün endometrium kanseri olduğu, %35,4‟ünün kanserinin 3. evre ve %34,3‟ünün 4. evrede olduğu ve %44,8‟inin tedavisinde kemoterapi aldığı görülmüştür. Kadınların Kanser Yalnızlık Ölçeğinden aldığı ortalama toplam puan ortalaması 27,98±2,54, Kansere İlişkin Negatif Sosyal Beklentiler Ölçeğinden aldığı ortalama toplam puan ortalaması 24,75±2,18 ve Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeğinden aldığı ortalama toplam puan ortalaması 134,12±4,59 olarak bulunmuştur. Ayrıca Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği alt boyutlarından; Ruhsal/Psikolojik alt boyutundan 38,20±2,60, Sağlık Sistemi ve Bilgilendirme alt boyutundan 45,09±2,05, Fiziksel ve Günlük Yaşam alt boyutundan 21,81±1,85, Hasta Bakımı ve Desteği alt boyutundan 16,41±1,69 ve cinsellik alt boyutundan 12,59±1,36 puan almışlardır. Kadınların toplam kanser yalnızlık ölçeği ve toplam kansere ilişkin negatif sosyal beklenti ölçeği ile destekleyici bakım gereksinimleri ölçeği arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research determines the relationship of gynecological cancer patients' perceptions of loneliness and cancer-related negative social expectations to their supportive care needs. This descriptive and cross-sectional study was carried out with 710 gynecological cancer women who visited the oncology clinics of Elazığ Fırat University Medical Faculty Hospital between November 2021 and February 2022 and voluntarily participated in the study. The research data were collected with the SocioDemographic Characteristics Form prepared by the researcher, Cancer Loneliness Scale, Cancer-Related Negative Social Expectations Scale, and Supportive Care Needs Scale. Of the women, 38.7% were between the age of 42 and 53, 45.6% were secondary school graduates, 68.3% were stay-at-home parents, 72.8% were married, 23.0% were smokers, 41.3% had endometrial cancer, 35.4% were at the 3rd stage, 34.3% were at the 4th stage, and 44.8% had chemotherapy. The Cancer Loneliness Scale total mean score of the women was 27.98±2.54. While their Cancer-Related Negative Social Expectations Scale total mean score was 24.75±2.18, their Supportive Care Needs Scale total mean score was 134.12±4.59. In addition, their Supportive Care Needs Scale sub-dimensions mean scores were as follows: Spiritual/Psychological sub-dimension: 38.20±2.60; Health System and Information sub-dimension: 45.09±2.05; Physical and Daily Life sub-dimension: 21.81±1.85; Patient Care and Support sub-dimension: 16.41±1.69; Sexuality sub-dimension: 12.59±1.36. The present study found weak positive correlations of both the women's total cancer loneliness scale and the cancer-related negative social expectation scale to their supportive care needs scale.