Evlilikte bağlanma yaralanmalarının cinsel doyuma etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of marriage attachment injuries on sexual satisfaction
  1. Tez No: 776821
  2. Yazar: YUSUF GÜNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY KULAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evli Bireyler, Bağlanma, Bağlanma Yaralanmaları, Cinsel Doyum, Regresyon, Married Individuals, Attachment, Attachment Injuries, Sexual Satisfaction, Regression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma evli bireylerin bağlanma yaralanmalarının cinsel doyumlarını yordayıp yordamadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmanın bir başka amacı ise bağlanma yaralanmaları ve cinsel doyumun cinsiyet, evlilik süresi, bireylerin tanışma biçimleri, bireylerin sosyo ekonomik düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelenmesidir. Bu amaç kapsamında 321( 160 erkek, 161 kadın) evli breye ulaşılmıştır. Veriler Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği(EBYÖ), Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ- Kadın/Erkek Formu) ve araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu aracılığıyla çevrimiçi platformlardan elde edilmiştir. Veriler SPSS 23.0 paket programından yararlanılarak analiz yapılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Katsayısı, Basit Doğrusal Regresyon, Tek Yönlü Anova ve Bağımsız Gruplar t Testi analiz yöntemleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda bağlanma yaralanmalarının cinsel doyum üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu elde edilmiştir. Ayrıca bağlanma yaralanmalarının cinsiyete göre anlamlı şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Sonuçlar alan yazı çerçevesinde tartışılmış ve araştırmacı ve alan uygulayıcılarına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine whether attachment injuries of married individuals predict their sexual satisfaction. Another aim of this study is to examine whether attachment injuries and sexual satisfaction differ according to gender, duration of marriage, meeting styles of individuals, and socio-economic levels of individuals. Within the scope of this aim, 321 (160 men, 161 women) married individuals were reached. Data were obtained from online platforms through Marital Attachment Injuries Scale (EBYS), Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS- Female/Male Form) and demographic information form prepared by the researcher. The data were analyzed using the SPSS 23.0 package program. Pearson Correlation Coefficient, Simple Linear Regression, One Way Anova and Independent Groups t-Test analysis methods were used in the analysis of the data. As a result of the analysis, it was found that attachment injuries have a significant effect on sexual satisfaction. In addition, it was found that attachment injuries differed significantly according to gender. The results were discussed within the framework of the field article and suggestions were made to researchers and field practitioners.