Evli bireylerde bağlanma yaralanmalarının, evlilik uyumu ve aldatma eğilimi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of attachment injuries on marital harmony and cheating tendency in married individuals
  1. Tez No: 909402
  2. Yazar: SABA NUR BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma yaralanması, evlilik uyumu, aldatma eğilimi, Attachment injury, marital harmony, infidelity tendency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmada evli bireylerde bağlanma yaralanmalarının, evlilik uyumu ve aldatma eğilimi üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından belirlenen demografik değişkenlerin bağlanma yaralanmaları, evlilik uyumu ve aldatma eğilimi düzeylerine göre farklılaşma durumlarının incelenmesi de amaçlanırken, elde edilen sonuçlar literatür doğrultusunda tartışılmıştır. Bu araştırmanın örneklem grubunu en az 1 yıllık evli 19-65 yaş arasındaki 207 birey oluşturmaktadır. Örneklem grubu uygun örnekleme yoluyla çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada demografik bilgi formu, Aldatma Eğilimi Ölçeği, Evlilikte Uyum Ölçeği ile Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği online platformda (Google Forms) uygulanmıştır. Z puanı ±3 arasında olmayan ölçümler (n = 4) veri setinden çıkartılmıştır. Ayrıca basıklık ve çarpıklık değerlerinin ±2 arasında olduğu belirlenerek, verilerin normalden aşırı sapmadığı anlaşılmıştır. Veriler normal dağıldığında“Parametrik Testlerden”,“t-testi”ve“One Way ANOVA”testi kullanılırken, veri sayısı 35'ten az olan gruplarda ise“Non-Parametrik”analizlerde kullanılan“Mann-Withney U”ve“Kruskal-Wallis”testleri kullanılmıştır. Bağlanma yaralanmalarının, evlilik uyumu ve aldatma eğilimine olan etkisinin tespit edilmesi içinse regresyon analizinden yararlanılmıştır. Kadınların evlilikte bağlanma yaralanması puanları, erkeklere göre daha yüksektir. Doktora ve üzeri mezuniyeti olanlar ile 23-30 yaş arasında olan evli bireylerin aldatma eğilimi puanları daha yüksektir. Geliri gidere eşit olan ve geliri giderden yüksek olanların evlilik uyum puanlarının, geliri giderden düşük olanlara göre anlamlı biçimde yüksektir. Yaş ile evlilik uyumu negatif, aldatma eğilimi ise pozitif yönde ilişkilidir. Uyumsuz evliliği olanların, bağlanma yaralanması ve aldatma eğilimi düzeyi, uyumlu evliliği olanlara göre anlamlı biçimde yüksektir. Bağlanma yaralanması, evlilik uyumunu ve aldatma eğilimini negatif yönde anlamlı şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the effect of attachment injuries on marital harmony and infidelity tendencies in married individuals. In addition, while it was aimed to examine the differentiation status of the demographic variables determined by the researcher according to the levels of attachment injuries, marital harmony, and infidelity tendency, the results were discussed in light of the literature. The sample group of this research consists of 207 individuals between the ages of 19-65 who have been married for at least 1 year. The sample group was included in the study through convenient sampling. In the research, the demographic information form, Cheating Tendency Scale, Marriage Harmony Scale, and the Marriage Attachment Injuries Scale were applied on the online platform (Google Forms). Measurements that did not have a Z score between ±3 (n = 4) were excluded from the data set. In addition, it was determined that the kurtosis and skewness values were between ±2, and it was understood that the data did not deviate excessively from the normal. When the data is normally distributed,“Parametric Tests”,“t-tests”and“One Way ANOVA”tests are used, while in groups with less than 35 data,“Mann-Withney U”and“Kruskal-Wallis”tests are used in“Non-Parametric”tests have been used. Regression analysis was used to determine the effect of attachment injuries on marital harmony and infidelity tendency. Women have higher marital attachment injury scores than men. Those with a doctorate or higher and married individuals between the ages of 23-30 have higher cheating tendencies. Marriage harmony scores of those whose income is equal to expenditure and whose income is higher than expenditure is significantly higher than those whose income is lower than expenditure. Age and marital harmony are negatively related, while the tendency to cheat is positively related. The level of attachment injury and infidelity tendency is significantly higher in those with a discordant marriage than in those with a maladjusted marriage. Attachment injury negatively predicted marital harmony and infidelity tendencies.