Hizmet kalitesi algısının tüketicimemnuniyeti üzerine etkisi: Libyaörneği
The effect of perception of service quality on consumersatisfaction: Case of Libya
- Tez No: 776823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti, sağlık sektörü. 2020, 67 Sayfa, Service quality, customer satisfaction, health sector. 2020, 67 Pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde hastaneler kaliteli hizmet sunmak ve sürdürmek için nitelikli insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Hizmet Kalitesi, içerisinde daha fazla soyut unsurları barındırmasından kaynaklı olarak ölçülmesi zor bir kavramdır. Verilen hizmetten faydalanan hastaların hastaneden memnun edilmiş bir şekilde ayrılması hastaneler için önem arz etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı tüketicilerin, hastanelere yönelik hizmet kalitesi algısının tüketici memnuniyeti üzerine etkisinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmada tüketicilerin hizmet kalitesine yönelik algısı ile memnuniyetlerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de tespit edilmeye çalışılmıştır. Literatür incelendiğinde hizmet kalitesi ve memnuniyetin bir arada yer aldığı birçok çalışma tespit edilmiştir. Ancak Libya ekseninde yapılan çalışmaların sayısı sınırlıdır. Bu çalışmayla hizmet kalitesi ve memnuniyet değişkenlerinin arasındaki ilişkilerin araştırılması sonucunda literatüre katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, hospitals need qualified manpower to provide and maintain quality service. Quality of Service is a more ambiguous and complex concept in terms of its understanding, implementation and control, as it does not contain many concrete elements. It is important for hospitals that patients who benefit from the service provided leave the hospital in a satisfied way. The main purpose of this study is to examine the effect of consumers' perception of service quality towards hospitals on consumer satisfaction. In addition, it was tried to determine whether the perception of consumers towards service quality and their perception of satisfaction differ according to their demographic characteristics. When the literature is examined, it has been determined that many studies involving service quality and satisfaction together. However, the number of studies on the Libya axis is limited. It is thought that this study will contribute to the literature as a result of investigating the relationship between service quality and satisfaction variables.