Sağlık hizmet kalitesi ile hasta memnuniyeti ilişkisi: Kastamonu'da yaşayan Libyalı aileler üzerinde bir araştırma
The relationship between helth service quality and patient satisfaction: A Research on Libyan families living in Kastamonu
- Tez No: 776839
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sektörü, hizmet kalitesi, hasta memnuniyeti, yatay kesit araştırma, 2019, 77 Sayfa, Health sector, service quality, patient satisfaction, cross sectional research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Herhangi bir hizmetten memnun kalmak izafidir. Memnuniyet, yaş, cinsiyet, kişi gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Memnuniyetteki en yüksek puan kalitedir ve hatta memnuniyet de kalitedeki en yüksek puandır. Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmet kalitesi ile hasta memnuniyeti arasında ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada, Kastamonu şehrinde yaşayan Libyalı ailelerden tesadüfi örnekleme ile belirlenenler üzerinde yatay kesit araştırma yapıldı. Veri toplama yöntemi anket, anket için kullanılan ölçek likert ölçeği ve anket uygulanan denek sayısı seksen beştir. Çalışmanın sonucunda, hizmet kalitesi ile hasta memnuniyeti arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Deneklerin, doktor muayenehanesindeki bekleme süresinden memnun kalmadıkları tespit edildi. Kişisel görüşme tekniği kullanarak daha ayrıntılı çalışmaların yapılması ve doktor muayenehanesindeki bekleme süresinin azaltılması için gereken iyileştirmenin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The satisfaction with any service is relative, varies from person to person and from age to else it is genus to another, as many factors, quality is the highest score in the Satisfaction and satisfaction is also the highest score in quality. Aim of the study is to find if there is relationship between patient satisfaction and service quality. A cross sectional was conducted by examine random sample of a Libyans families who lived in Kastamonu city, they received a questionnaire; the main mass of the study was 85. The data collection method is survey, tool is the study was questionnaire and the scale used for questionnaire was likert scale. The study showed that there is a strong relationship between service quality and patient satisfaction. The study suggested carrying out more studies that are detailed and using personal interview technic. The study found that the samples were unsatisfied about waiting time at doctor's office so, it suggested improving this aspect in the hospital.