Etik iş iklimi, duygusal zeka ve pozitif psikolojik sermaye arasındaki ilişkilerin incelenmesi üzerine nicel bir araştırma
A quantitative research on the relationship between ethical business climate, emotional intelligence and positive psychological capital
  1. Tez No: 776873
  2. Yazar: BİLAL UĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik İş İklimi, Pozitif Psikolojik Sermaye, Zeka, Duygusal Zeka, ethic, ethical business climate, positive psychological capital, intelligence, emotional intelligence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte küreselleşen dünya eksenine paralel olarak çalışma yaşamı ve iş ilişkilerinde de sürekli değişimler yaşanmaktadır. İş görenler, kurum ve kuruluşlarda sergileyecekleri tutumları benimsemiş oldukları etik iş iklimi algıları ile bütünleştirerek birtakım davranışlar sergilemektedirler. İş görenlerin sergilemiş olduğu bu politik davranışlar beraberinde birtakım sonuçlar getirmekte ve bu sonuçlarda işveren nezdinde önemli bir etkiye sahip olmaktadır. İş gören olarak bir örgüte girmek için bilişsel bir zekanın yeterli olduğu, ancak o işte kalıcı ve başarılı bir şekilde hayatını idame ettirmek için duygusal zekaya ihtiyaç duyulduğu gözlenmektedir. Duygusal zeka kavramının önemi günbegün artmakta, kurum ve kuruluşlar iş görenlerinin duygusal zeka düzeylerini yükseltmeye çalışmakta ve işe yeni alınacak personelin de duygusal zekalarının yüksek olmasına azami önem vermektedir. Yüksek düzeyde duygusal zekâya sahip insanlar kendilerini olumsuz duyguların tesirinden kurtarabilmekte, pozitif duygularını artırabilmekte ve bu insanlardan çok yüksek performans ve başarı göstermeleri beklenilmektedir. Kurum ve kuruluşlar bu tür psikolojik etkileri, yapısal değişikliklere karşı bir baş kaldırının aksine, iş görenlerin biçimlendirilebilir oluşu, olumlu psikolojik değişimlere sahip olması ve yenilik ve gelişmelere karşı esnek olmaları açısından güzel bir fırsat olarak görülmelidir. Bu çalışmayla etik iş iklimi, duygusal zeka ve pozitif psikolojik sermaye arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve bahsi geçen değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda bahse konu değişkenlerle ilgili yerli ve yabancı literatürler başta olmak üzere birçok literatür taraması yapılarak araştırmanın kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Tüm bu araştırma ve incelemeler neticesinde araştırmanın modeli oluşturulmuştur. Araştırmanın evrenini Ankara'da faaliyet gösteren Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı personeli oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 160 emniyet teşkilatı personelinden oluşmaktadır. Bu kapsamda gerekli izinler alınarak yüz yüze anket uygulaması yapılmış olup, anket sonuçlarına dair sayısal veriler detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, there are constant changes in working life and business relations in parallel with the globalizing world axis. Employees exhibit some behaviors by integrating the attitudes they will display in institutions and organizations with the ethical business climate perceptions they have adopted. These political behaviors exhibited by the employees bring with them some results and these results have a significant impact on the employer. It is observed that a cognitive intelligence is sufficient to enter an organization as an employee, but emotional intelligence is needed to maintain a permanent and successful life in that job. The importance of the concept of emotional intelligence is increasing day by day, institutions and organizations try to increase the emotional intelligence levels of their employees and give utmost importance to the high emotional intelligence of the newly recruited personnel. People with a high level of emotional intelligence can save themselves from the effects of negative emotions, increase their positive emotions, and these people are expected to show very high performance and success. Institutions and organizations should see such psychological effects as a good opportunity in terms of employees being malleable, having positive psychological changes, and being flexible to innovations and developments, as opposed to a revolt against structural changes. In this study, it is aimed to examine the relationships between ethical business climate, emotional intelligence and positive psychological capital and to determine the relationships between the mentioned variables. In this context, the conceptual framework of the research was drawn by making many literature searches, especially the domestic and foreign literatures related to the variables in question. As a result of all these researches and examinations, the model of the research was created. The population of the research consists of the personnel of the central organization of the General Directorate of Security operating in Ankara. The sample of the research consists of 160 law enforcement personnel. In this context, a face-to-face survey was conducted by obtaining the necessary permissions, and the numerical data on the survey results were discussed in detail.