3. sınıf öğrencilerinin resimli kitaplara yönelik yazılı anlatım ve sözlü tepkilerinin dönütlere göre gelişimi
The improvement of 3rd grade students' written retelling and oral responses to picture books through the feedback
- Tez No: 776876
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Resimli çocuk kitapları, yazılı anlatım, dönüt, sözlü tepki, Picture books, written retelling, feedback, oral response
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada ilkokul 3.sınıf öğrencilerinin resimli kitaplara yönelik yazılı anlatım ve sözlü tepkilerinin haftalık olarak dönütlere göre gelişimi araştırılmıştır. Araştırmada altı hafta boyunca altı farklı resimli hikâye kitabı sesli olarak okunmuştur. Okunan kitapları dinleyen 20 üçüncü sınıf öğrencisi kitaptan anladıklarını yazılı olarak yeniden ifade etmiştir. Yazılı anlatımları değerlendirilen öğrencilere mini konferans yoluyla kendi yazılı anlatımına yönelik dönütler verilmiştir. Konferanslarda öğrencilerle anladığı halde yazılı anlatımında ifade etmedikleri kısımlar, kitaba yönelik sözlü tepkileri ve öğrencinin yazısı hakkında görüşülmüştür. Yazılı anlatımları ve sözlü tepkileri hakkında dönüt verilen öğrenciler haftalık olarak kendi yazıları üzerinde düzeltmeleri gereken kısımlar hakkında bilgilendirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Edirne ilindeki bir ilkokuldan seçilen 20 ilkokul üçüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilere sesli olarak okunmak üzere çocuk edebiyatı ürünlerinden altı tane resimli çocuk kitabı seçilmiştir. Altı hafta süren uygulama sürecinde kitabı dinleyen öğrenciler sınıf içinde kitapları yazılı olarak anlatmıştır. Öğrencilere yazılarının hem içerik ( hikâye elementleri ve anlama boyutu) hem de biçimsel (imla boyutu) özellikleri hakkında yazılı ve sözlü dönütler verilmiştir. Yazılı anlatımı değerlendirmek için Ulusoy (2017) tarafından sözlü anlatımı değerlendirmek üzere geliştirilen“Sözel Anlatımlar ve Tepkileri Gözlem Formu”literatür çerçevesinde ve uzman görüşleri doğrultusunda revize edilerek“Yazılı Anlatımı Değerlendirme Formu”oluşturulmuştur. Çalışmadan elde edilen veriler haftalık olarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler tekrarlı ölçümler için ANOVA (repeated measures) ve betimsel istatistikler ile analiz edilmiş, elde edilen nitel verilere de çalışmada yer verilmiştir. Yazılı anlatımların analiz sonuçlarına göre öğrencilerin birinci ve altıncı hafta puanları arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin yazılı anlatımlarına verilen dönütler sonucunda yazılarını anlama ve hikâye elementleri bakımından daha fazla düzelttiği, imla boyutunda ise öğrencilerin yazılı anlatım hatalarını düzelttikleri ancak daha fazla zaman harcadıkları görülmüştür. Araştırma sonucunda resimli çocuk kitaplarını kullanarak yapılan anlamayı değerlendirme yöntemlerinden yeniden anlatımın haftalık olarak geliştiği görülmüştür. Kitaplara karşı sözlü tepkilerin haftalar geçtikçe daha rahat ifade edildiği ve yazılı anlatımlarına verilen dönütlerin öğrencileri değerlendirme sürecine dâhil ederek olumlu bir katkı sağladığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the development of written retelling and oral responses of primary school 3rd-grade students to picture books according to weekly feedback. In the research, six different picture storybooks were read aloud for six weeks. 20 third-grade students who listened to the books read, retold what they understood from the book in written form. The students whose written retellings were evaluated were given feedback on their own written retelling via mini-conference. At the conferences, the students were interviewed about the parts they understood but did not retell in their written retelling, their verbal reactions to the book, and the student's writing. The students, who were given feedback on their written retelling and oral responses, were informed weekly about the parts they needed to correct in their own writing. The research was designed as action research, one of the qualitative research methods. The study group of this research consists of 20 third-grade primary school students selected from a primary school in Edirne in the 2021-2022 academic year. In the research, six children's picture books were selected from children's literature products to be read aloud to the students. During the six-week implementation process, the students who listened to the book explained the books in written form in the classroom. Written and oral feedback was given to the students about both the content (story elements and comprehension dimension) and the formal (spelling dimension) features of their writings. To evaluate the written retelling, the“Oral Retelling and Response Observation Form”developed by Ulusoy (2017) to evaluate the oral retelling was revised within the framework of the literature and in line with the expert opinions, and the“Written Retelling Evaluation Form”was created. The data obtained from the study were analyzed weekly. The data obtained were analyzed with ANOVA (repeated measures) and descriptive statistics for repeated measures, and the qualitative data obtained were also included in the study. According to the results of the analysis of the written retelling, there was a significant difference between the first and sixth-week scores of the students. As a result of the feedback given to the written retelling of the students, it was seen that they corrected their writing more in terms of comprehension and story elements. In contrast, in the spelling dimension, the students corrected their written retelling errors but spent more time. As a result of the research, it was seen that retelling, one of the methods of evaluating comprehension using children's picture books, developed weekly. It was revealed that oral responses to the books were retold more easily as the weeks passed, and the feedback given to their written retellings made a positive contribution by including the students in the evaluation process.in the evaluation process. Still, it required a process for the development of writing skills.