Ücret tatmininin iş yaşam kalitesine etkisi: Isparta ili sağlık çalışanları üzerine bir uygulama
The effect of wage satisfaction on quality of work life: An application on health workers in Isparta province
  1. Tez No: 776919
  2. Yazar: GAMZE DEMİRALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL NURDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, Ücret Tatmini, İş Yaşam Kalitesi, Sağlık Çalışanları, Wage, Wage Satisfaction, Quality of Work Life, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İş yaşam kalitesi çalışanlarının işi ve sosyal hayatları arasındaki dengenin görünümüdür. Çalışanların iş yaşam kalitesini etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Çalışanların bir iş karşılığında aldığı ücrete dair memnuniyet düzeyini ifade ücret tatmini iş yaşam kalitesine etkileyebilecek önemli bir unsurdur. Bu çalışmanın amacı, kamu kuruluşunda çalışan sağlık personelinin ücret tatmini ve iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın evrenini Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan sağlık personeli oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 276 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Araştırma da nicel yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket formunda iş yaşam kalitesi ölçeği ve ücret tatmini ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi bilgisayar ortamında istatistik paket programı ssps18 aracılığı ile yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda ücret tatmini ve iş yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve ücret tatminin artışı iş yaşam kalitesini yükselttiğini bu yükselme maaş, kıdem, meslek vb. ölçütlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği, ücret tatmini düşüş gösterdiği zaman iş yaşam kalitesinin de düştüğü motivasyon ve performans eksikliği, başarısızlık gibi olumsuz sonuçları ortaya çıkardığı sonucuna ulaşılmıştır. İş yaşam kalitesini ele alan literatürde çoğunlukla çalışma ortamında motivasyon ve memnuniyet düzeyleri ile ilişkilendirildiği ancak ücret tatminin etkisine yeterli önemin verilmediği görülmektedir. Çalışma bu yönüyle literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Work life quality is the view of the balance between work and social life of employees. There are many factors that affect the quality of work life of employees. Expressing the level of satisfaction with the wages received by the employees in return for a job, wage satisfaction is an important factor that can affect the quality of work life. The aim of this study is to investigate the relationship between wage satisfaction and quality of work life of health personnel working in public institutions. The population of the research consists of the health personnel working at the Süleyman Demirel University Research and Application Hospital. Within the scope of the research, 276 health workers were reached. Quantitative method was used in the research. Questionnaire technique was used as a data collection tool. Work life quality scale and wage satisfaction scale were used in the questionnaire form. The analysis of the data was made in the computer environment by means of the statistical package program ssps18. As a result of the research, there is a significant relationship between wage satisfaction and quality of work life, and the increase in wage satisfaction increases the quality of work life, this increase in salary, seniority, profession, etc. It has been concluded that the quality of work life decreases when wage satisfaction decreases, and negative results such as lack of motivation and performance, failure are revealed. In the literature dealing with the quality of work life, it is seen that it is mostly associated with motivation and satisfaction levels in the working environment, but the effect of wage satisfaction is not given sufficient importance. In this respect, the study will contribute to the literature.