Adana ilindeki üreticilerin yağlık ayçiçeği üretim ve tohumluk seçimi tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors affecting the preferences of production and seed selection of oil sunflower producers in Adana
- Tez No: 776939
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BOSTAN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yağlık Ayçiçeği, tohum, üretici, Adana, Sunflower, seed, farmer, Adana
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Adana, Türkiye yağlık ayçiçeği ekim alanlarının %9,3'üne sahiptir. Türkiye'deki toplam yağlık ayçiçeği üretiminin ise %10,3'ü Adana tarafından karşılanmaktadır. Adana'nın Türkiye için önemli yağlık ayçiçeği üretim merkezlerinden biri olmasından dolayı bu çalışma Adana'da, yağlık ayçiçeği üreticilerinin üretim tercihlerini etkileyen faktörlerin ortaya konulması ve üreticilerin üretimde kullandıkları tohumluk seçimlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Adana'da yoğun olarak yağlık ayçiçeği tarımı yapılan Ceyhan ve Sarıçam ilçelerinin 8 farklı köyünde 70 üretici ile yüz yüze anket çalışması yapılarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, yağlık ayçiçeğinin mekanizasyona elverişli oluşu, satışının kolaylığı, diğer ürünlere göre üretiminin kolay olması, ekim nöbetine uygunluğu, kuruda yetiştirilebilecek alternatif bir ürün olması, fazla işgücü gerektirmemesi ve ekonomik oluşu üreticilerin yağlık ayçiçeği üretim tercihlerinde çok önemli bulunmuştur. Üreticilerin yağlık ayçiçeği tohumluk seçimlerinde, verim performansını, erkenciliği, tohumun kolay bulunmasını, tohumluğun kuraklığa dayanıklı olmasını, hastalık/zararlı dayanımını ve tabla şeklini çok önemli gördükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Adana has 9.3% of Turkey's oil sunflower cultivation area. It meets 10.3% of the total oil sunflower production in Turkey. Since Adana is one of the important oilseed sunflower production centers for Turkey, this study was carried out in Adana in order to reveal the factors affecting the oilseed sunflower production preferences of oilseed sunflower producers and to reveal the criteria according to which the producers make their seed choices. Within the framework of this purpose, this study was carried out by evaluating the data collected through 70 face-to-face questionnaires in 8 different villages of Ceyhan and Sarıçam districts where oil sunflower is intensively cultivated in Adana. According to the findings obtained as a result of the research, it has been found very important that the oil sunflower is suitable for mechanization, easy to sell, easy to produce compared to other products, suitable for crop rotation, being an alternative product that can be grown in dry, not requiring much labor and being economical. It has been determined that the producers consider yield performance, earliness, easy finding of seeds, drought resistance and head shape very important in the selection of oil sunflower.