Tokat ve çevresinde saptanan exoristinae ve phasirinae (Diptera: tachinidae) altfamilyalarına ait sinekler üzerinde sistematik çalışmalar
- Tez No: 77694
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR ABOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tachinidae, Exoristinae, Phasiinae, Parazitoid, Lepidoptera, Heteroptera, Tokat, Turkey
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Yapılan bu çalışma ile Tokat ve çevresindeki Tachinidae familyasının Exoristinae ve Phasiinae alt familyalarına bağlı türler, bunların tanınmaları ve yayılışlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bunun için Lepidoptera tırtılları, Heteroptera nimf ve erginleri laboratuvarda kültüre alınarak bunlarda parazitoit olarak yaşayan Tachinidae türleri elde edilmiştir. Buna ilaveten atrapla da çeşitli ortamlardan toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Kültüre alman 26 Lepidoptera türünden, Aglais urticae L., Euproctis chrysorrhoea (L.), Hyponomeuta malinellus Zell., Leucoma salicis (L.), Lymantria dispar L., Malacosoma neustria (L.), Nycteola sp., Parocneria terebinthi Frr., Pieris brassicae (L.)., Plevroptya ruralis Scop., 'den parazitoit elde edilmiş, Clostera anastomosis L., Eriogaster lanestris L., Hedya nubiferana Haw., Heliothis armigera (Hübn.), Hyphantria cunea Dry., Mamestra brassica L., M. oleraceae L., Nymphalis polychloros L., Phragmatobia fuliginosa L., Pieris rapae (L.), Plutella maculipennis (L.)., Rhyacionia buoliana (Den-Schiff.), Syntomus sp., Thaumetopoea soliteria Frr., Vanessa atalanta L.,V.cardui L. türlerinden parazitoit elde edilememiştir.Kültüre alınan 14 Heteroptera türünden, Aelia acuminata L., Cerapleptus gracilicornis (H..S.), Halcostethus vernalis (W.) ve. Lygaeus equestris (L.) ' den parazitoit elde edilmişken, Aelia rostrata Boch., Carpocoris sp., Coreus marginatus (L.), Dicronocephalus putoni (Hv.), Dolycoris baccarum (L.), Enoplops disciger (K.H.), Eurydema oleraceum (L.), E. ornatum (L.), Graphosoma lineatum (L.) ve Palomena prasina (L.) türlerinden parazitoit elde edilememiştir. Yapılan bu çalışma sonucu Exoristinae alt familyasından 22 cinse bağlı 27 tür; Phasiinae alt familyasından 1 İçinse bağlı 23 tür saptanmıştır. Bu türlerden 24 tanesinin Türkiye için yeni kayıt niteliğinde olduğu belirlenmiştir. Bunlar: Aplomyia confinis (Fallen), Carcelia gnava (Meigen), Ceromasia rubrifrons (Macquart),. Chaetogena acuminata Rond., Clairvilla biguttata (Meigen), Clemelis pullata (Meigen), Clytomyia continua (Panzer), C. dupuisi Kugler, Cylindromyia auriceps (Meig.), C.brevicornis (Loew.), Epicampocera succincta (Meigen), Eulabidogaster setifacies (Rondani), Exorista mimula (Meig.), E. rustica (Fallen)., Labigaster pauciseta Rondani, Leucostoma abbrevatium Hert, L. anthracina Meig., L. simplex Fall., Lydella gricessens Robineau-Desvoidy, Nemorilla floralis Fail., Phasia mesnili Draber-Monko, P. obesa (Fabricius), P. pusula Meigen ve Pseudoperichaeta palesoidea (R.-D.)' dır. Ayrıca dünya için 7 yeni konukçu tür belirlenmiştir. Bunlar ise: Chaetogena acuminata Rond. için Parocneria terebinthi Frr.; Exorista segregata (Rond.) için Malacosoma neustria L. ve Parocneria terebinthi; Exorista rossica Mesnil için Euproctis chrysorrhoea L.; Compsilura concinnata (Meigen) için Parocneria terebinthi; Drino imberbis Wiedemann için Parocneria terebinthi; Leucostoma anthracinum (Meigen) için Lygaeus.equestris L.; Elomyia lateralis (Meigen) için Cerapleptus gracilicornis (H.S.)' dir. Elde edilen 50 türün tanılan yapılarak sistematik açıdan önemli vücut parçalarının şekilleri çizilmiş, cins ve tür anahtarları oluşturulmuştur. Ayrıca bazı biyolojik özellikleri literatür bilgileriyle birlikte verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Tachinidae, Exoristinae, Phasiinae, Parazitoit, Lepidoptera, Heteroptera, Tokat, Türkiye.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determinate the Exoristinae and Phasiinae fauna in Tokat district. For this purpose, the caterpillars of Lepidopters, Heteroptera nymphs and adults were reared under laboratory conditions and hence were obtained parazitoid Tachinid species. Also some adult specimens were collected by sweeping from various herbaceous plants. Lepidoptera species from which parasitoids were obtained under laboratory conditions: Aglais vrticae L., Euproctis chrysorrhoea (L.), Hyponomeuta malinellns Zell., Lencoma salicis (L.), Lymantria dispar L., Malacosoma neustria (L.), Nycteola sp., Parocneria terebinthi Frr., Pieris brassicae (L.), Pleuroptya ruralis Scop., and the species for which rearing parazitoids failed, were Clostera anastomosis L., Eriogaster lanestris L., Hedya nubiferana Haw., Heliothis armigera (Hübn.), Hyphantria cunea Dry., Mamestra brassicae L., M. oleraceae L., Nymphalis polychloros L., Phragmatobia fuliginosa L., Pieris rapae (L.), Plutella maculipennis (L.), Rhyacionia buoliana (Den-Schiff.), Syntomus sp., Thaumetopoea soliteria Frr., Vanessa atalanta L., and Vanessa cardui L. From Heteroptera species the following parazitoids were reared: Aelia acuminata L., Cerapleptus gracilicornis (H..S.), Halcostethus vernalis (W.), Lygaeus equestris (L.).IV Aelia rostrata Boch., Carpocoris sp., Coreus marginatus (L.), Dicronocephalus putoni (Hv.), Dolycoris baccarwn (L.), Enoplops disciger (K.H.), Eurydema oleraceum (L.), E. ornatum (L.), Graphosoma lineatum (L.) and Palomena prasina (L.) were not able to rear any tachinid. As a result of this study, 22 genera and 27 species belonging to the subfamily of Exoristinae; 1 1 genera and 23 species belonging to the subfamily of Phasiinae were found. It was concluded that 24 species among them were recorded for the first time in Turkey. These are Aplomyia confinis (Fallen), Carcelia gnava (Meigen), Ceromasia rubrifrons (Macquart), Chaetogena acuminata Rond., Clairvilla biguttata (Meigen), Clemelis pullata (Meigen), Clytomyia continua (Panzer), C. dupuisi Kugler, Cylindromyia auriceps (Meig.),. C.brevicornis (Loew.), Epicampocera succincta (Meigen), Eulabidogaster setifacies (Rondani), Exorista mimula (Meig.), E. rustica (Fallen)., Labigaster pauciseta Rondani, Leucostoma abbrevatium Hert, L. anthracina Meig., L. simplex Fall., Lydella gricessens Robineau-Desvoidy, Nemorilla floralis Fall., Phasia mesnili Draber-Monko, P. obesa (Fabricius), P. pusilla Meigen and Pseudoperichaeta palesoidea (R.-D.). Additionaly, 7 new hosts species for the world were determined. These are Parocneria terebinthi Frr. for Chaetogena acuminata Rond.; Malacosoma neustria L. and Parocneria terebinthi for Exorista segregata (Rond.); Euproctis chrysorrhoea L. for Exorista rossica Mesnil; Parocneria terebinthi for Compsilura concinnata (Meigen); Parocneria terebinthi for Drino imberbis Wiedemann; Lygaeus equestris L. for Leucostoma anihracinum (Meigen); Cerapleptus gracilicornis (H.S.) for Elomyia lateralis (Meigen). Fifty species obtained in the research area were identified and identification keys including genera and species belonging to the 2 subfamilies were prepared and important distinctive morphological features of body parts of the specimens were illustrated. Some biological aspects were also given.