Tokat ve çevresinde saptanan Syrphidae (Diptera) familyası üzerinde faunistik çalışmalar
Faunistic studies on Syrphidae flies (Diptera) of Tokat province
- Tez No: 123457
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dipteraa, Syrphidae, Tokat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET TOKAT VE ÇEVRESİNDE SAPTANAN SVRPHIDAE (DİPTERA) FAMİLYASI ÜZERİNDE FAUNİSTİK ÇALIŞMALAR Demet CANDEMİR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Kurama Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2002,48 sayfa Danışman: Yrd.Doç.Dr Kenan KARA Jüri : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jön : Yrd.Doç.Dr. Kenan KARA Jüri : Yrd.Doç.Dr. Menderes SUİÇMEZ Yapılan bu çalışmayla Tokat ve çevresindeki Syrphidae (Diptera) familyasına ait türlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için çiçekli bölgelerden, kültür arazilerinden ve »ulak yerlerden atrapla toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda 2 altfamilya, 8 tribusa bağlı 28 tür saptanmıştır. Tesbit edilen bu türlerden Eumerus strigotus Fallen fitofag'tır. Eristalinus aeneus scopoli, Eristalis tenax L., E. Arbustorum L., E. Aeugorum Egger, Helophilus continus LOev, Myothorpa florea L., Syritta piplens L., Neoascia Podagrica Fabricus taprofag olarak yaşamlarının Wisccem dncteHa Zefter, Sptoetvphona sapta L, Sphcmyphoria turkmavca Barikowska S. nıeppeM Wiedemann, Melanostoma meBhnân L, Pcsvgus Uaiar Fabrbius, P. tibia/is Falhn, Pamgıts cûbŞvm FaOaı, beslenme rejimleri hakkında bilgi bulunamamıştır.Çalışmada saptanan türlerin varsa sinonimleri, biyolojileri ve dağılışları yardımı ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT FAUMSTÎC STUDIES ON SYRPHDÖAE FLIES (DIPTERA) ÖF TOKAT PROVINCE Demet CANDEMİR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Korama Ana Bilim Dalı Master Thesis 2002,48 sayfa Danışman: Yrd.Doc.Dr. Kenan KARA Jüri : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Yrd.Doç.Dr. Kenan KARA Jüri : Yrd.Doç.Dr. Menderes SUİÇMEZ This study was carried out to determine the Syrphidae fauna (Diptera) of Tokat ttövince. For this purpose adult species were collected by sweeping from herbaceous plants, n flower areas, fields marshy places and orchards. As a result of this study 2 subfamily, 8 tribus and 28 species belonging to family of Syrphidae were found. Among them; Eumerus strigatus Fallen is phytophag; Eristalinus leneus Scopoli, Eristatis tenax L., E. arbustorum L., E.jugorum Egger, Hehphilus continuus joevf, Myathropa florea L., Syritta pipiens L., Neoascia podagrica Fabricius are saprofag; îpisyrphus balteatus De Geer, Syrphus ribesii L., Eupeodes corollae Fabricius, Scaeva lelenitica Meigen, S. albomaculata Macquart, S. dignota Rondani, S. pyrastri L., Meliscaeva linctella Zetter., Sphaerophoria scripta L., Sphaerophoria twkmenica Bankowska, S. tteppeUi Wiedemann, Melanostoma mellinum L., Paragus bicolor Fabricius, P. tibialis Fallen, Paragus albifrons Fallen, Paragus quadrifasciatus Meigen are predator species. The species of which feeding status are not known are Chtysotoxum cautum Harris, C. Intermedium Meigen ve C. parmense Rondani. The synomyms, distributions and biology of species are presented. Km Words: Diptera, Syrphidae, Tokat