Kadına yönelik şiddet haberlerinde medyanın eril tutumu: Yeni Şafak, Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinin incelenmesi
Media's male attitude in the news on violence against women: An examination on Yeni Şafak, Hürriyet and Cumhuriyet newspapers
  1. Tez No: 776968
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERKAYA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ÖZDOYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Eril Söylem, Şiddet, Haber, Gender, Masculine Discourse, Violence, News
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Şiddet; fizyolojik, psikolojik olarak bireyin ruhsal veya fiziksel şekilde yaralanmasına sebep olan durumlardır. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına dayalı ortaya çıkan ataerkil sistem, kadına şiddeti de beraberinde getirmektedir. Ataerkil sistemlerde cinsiyet ayrımcılığına dayalı nedenlerle kadına şiddet sürekliliğini sağlar. Toplumsal Cinsiyet (Gender) normları bağlamında, ayrımcılığa (sexual- gender) uğratılarak ötekileştirilen kadın üzerinden, kadın düşmanlığı (misogory) inşa edilir. Kadın cinayetleriyle ilgili yapılan haberlerde, medya çalışanlarının da ataerkil sistem yapısına yönelik bu haberleri kurguladıkları gözlemlenmektedir. Eril söylemlerle kurgulanan haberler, tiraj kaygısı nedeniyle de sansasyonel içeriklerle kamusal alana sunulmaktadır. Bu sorunsaldan yola çıkarak, çalışmada kadın cinayeti haberlerinin söylem biçimleri ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, medya tarafından oluşturulan kadın cinayetleri haberlerinde kullanılan eril söylemleri ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın önemi ise, kadın cinayetleri günümüzde güncelliğini korumaktadır bu nedenle literatürde buna yönelik çalışmaların da güncelliği önem arz etmektedir. Örneklem olarak, Cumhuriyet, Hürriyet ve Yeni Şafak gazeteleri seçilmiştir. Çalışma 2021 yılının Ağustos ve Eylül ayları internet sitesi haberleri şeklinde sınırlandırılmıştır. Çalışmanın yönteminde eleştirel söylem analizi (ESA) kullanılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde kadın cinayetleri haberlerinin eril kodlar barındırdığı toplumda var olan eril şiddeti pekiştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence; Physiological, psychological conditions that cause psychological or physical injury to the individual. The patriarchal system that emerged based on gender discrimination also brings violence against women. It ensures the continuity of violence against women for reasons based on gender discrimination in patriarchal systems. In the context of gender norms, misogory is built over women who are marginalized by being discriminated against. In the news about femicides, it is observed that media workers also fictionalize these news about the patriarchal system structure. The news, which are fictionalized with masculine discourses, are presented to the public arena with sensational content due to circulation concerns. Starting from this problematic, in this study, the discourse forms of femicide news are discussed. The aim of the study is to reveal the masculine discourses used in the news of femicides created by the media. The importance of the study is that femicides are still up-to-date, so it is important that the studies on this subject are also up-to-date in the literature. The newspapers Cumhuriyet, Hürriyet and Yeni Şafak were chosen as samples. The study was limited to August and September of 2021 in the form of website news. Critical discourse analysis was used in the method of the study. As a result of the findings, it has been determined that the news of femicides reinforces the masculine violence in the society where masculine codes are present.