Beş yıldızlı otellerin gelir yönetimi uygulama yöntem ve düzeyleri
Revenue management application methods and levels of five star hotels
  1. Tez No: 777037
  2. Yazar: FATMA REZZAN ÇELİKMIH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir yönetimi uygulamaları, Otellerde kârlılık, Oda fiyatlandırması, Revenue management practices, Profitability in hotels, Room pricing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gelir yönetimi; doğru zamanda ve doğru fiyata, doğru envanterleri, doğru müşteriye satan bir iş uygulamasıdır. Bu araştırmanın amacı, beş yıldızlı otellerin gelir yönetimi uygulamalarında kullandıkları yöntemleri ve uygulama düzeylerini belirleyerek uygulanan yöntemlerin pratikte hangi düzeyde uygulayabildiklerini tespit etmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için, beş yıldızlı otellerde üst düzey görev yapan sekiz yöneticiye, 11 açık uçlu sorudan oluşan, yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmıştır. Araştırmada, nitel veriler içerik analizine tabi tutularak kodlar oluşturulmuştur. Nitel analizler sonucunda; gelir yönetimi uygulamaları, misafir profillerinin otellerde yaptıkları harcama ve rezervasyon yaptırma alışkanlıklarının, doğru anlaşılması ve analiz edilmesi ile yapılmaktadır. Otellerin beklediği talepler doğrultusunda makul öngörülerde bulunabilmek ve bu öngörüleri hesaplarken, gerçekleşmiş rezervasyonlar, geçmiş rakamlar, gelecek rezervasyon potansiyelleri, hava ve mevsim raporları, pazardaki iş yoğunluğu, özel gün takvimleri gibi pazarı etkileyecek unsurları göz önünde bulundurmaktadırlar. Gelir yönetimi bilgi sistemlerinin topladığı veriler, otel rezervasyon sistemine detaylı raporlarla sunulmaktadır. Bu raporlar sayesinde gelir yöneticileri fiyat belirlenmesi konusunda aldıkları kararlarla geliri ve kârlılığı artırabildikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Revenue management; It is a business application that sells the right inventory to the right customer at the right time and at the right price. The aim of this research is to determine the methods and application levels used by five-star hotels in revenue management practices and to determine at what level the applied methods can be applied in practice. In order to achieve this aim, a semi-structured interview consisting of 11 open-ended questions was applied to eight executives working in five-star hotels. In the research, codes were created by subjecting the qualitative data to content analysis. As a result of qualitative analysis; Revenue management practices are carried out by correctly understanding and analyzing the spending and booking habits of guest profiles at hotels. In order to be able to make reasonable predictions in line with the demands expected by the hotels, and when calculating these predictions, they consider the factors that will affect the market such as realized reservations, past numbers, future reservation potentials, weather and season reports, workload in the market, and special day calendars. The data collected by the revenue management information systems are presented to the hotel reservation system with detailed reports. Thanks to these reports, it has been concluded that revenue managers can increase revenue and profitability with the decisions they take on price determination.