19. yüzyılın son çeyreğinde ve 20. yüzyılın başlarında Gümüşhane Sancağı'nda Rumlar
Rums in Gümüşhane Sanjak at the last quarter of the 19th century and beginning of the 20th century
- Tez No: 777064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gümüşhane Sancağı, Rum, Nüfus, Göç, Siyasi Faaliyet, Gumushane Sanjak, Rums, Population, Migration, Political Activity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Osmanlı Devleti, kurulduğu ve genişlediği coğrafya itibariyle çok sayıda farklı din ve mezheplere mensup toplulukları bünyesinde barındırmıştır. Din esasına dayalı olarak ve“Millet Sistemi”tabiriyle ifade edilen bir sistemle idare olunan bu gruplardan en önde geleni Rumlardır. Bu çalışmamızda, Osmanlı Devleti idaresinde, 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında, Gümüşhane Sancağı'nda yaşamış olan Rumlar incelenecektir. Osmanlı coğrafyasının her bölgesinde bulunan Rumların, Gümüşhane özelinde, 1880-1918 tarih aralığında, nüfus, göç ve faaliyetleri literatür ve Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi'ndeki belgeler ışığında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, in terms of the geography in which it was founded and expanded, accommodated a large number of communities belonging to different religions and sects. The most prominent of these groups, which are governed by a system expressed on the basis of religion and the term“Millet System”, is the Greeks. In this study, the Greeks who lived in the Sanjak of Gumushane in the late 19th and early 20th centuries under the administration of the Ottoman Empire will be examined. The population, migration and activities of the Greeks in every region of the Ottoman geography in the 1880-1918 date range will be discussed in the light of the literature and the documents in the Presidential Ottoman Archives.