Politik pazarlama uygulamalarının İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimleri üzerindeki etkisi: 1994-2019 dönemi
The effect of political marketing practices on Istanbul Metropolitan Municipality Elections: 1994-2019 Period
- Tez No: 777074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Relations, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ürün-Satış-Pazar Odaklı Politik Mamuller, Politik Pazarlama, Politik Pazarlama Karması, Politik Tüketici, Politik Tüketici Davranışı, Siyaset Tasarımı, İçerik Analizi, Politik Pazarlamada Lider, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Product-Sales-Market Oriented Political Products, Political Marketing, Political Marketing Mix, Political Consumer, Political Consumer Behavior, Policy Design, Content Analysis, Leader in Political Marketing, Istanbul Metropolitan Municipality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Modern çağın getirdiği dinamizm, toplumlarda olduğu gibi siyasal yaşamı da etkilemekte ve bu dinamizmin sonucunda oluşan yenilikler, siyasete yön vermektedir. Siyasal yaşamda yer alan aktörlerin seçmenlere yönelik mesajlarını iletirken kullandıkları iletişim araçları ve seçmenlere verdikleri mesajların içerikleri, seçim başarısına etki eden unsurlar arasında sayılmaktadır. Dolayısıyla, liderler ve adayların konuşmalarında politik pazarlama uygulamalarına yönelmesi, siyasal yaşamda başarıya ulaşmanın bir yolu olarak görülmektedir. Siyasal yaşamda yeni kullanılan bir kavram olarak politik pazarlamada amaçlanan, politik tüketici davranışını yönlendirerek siyasal başarının kazanılması için politik pazarlama karması elemanlarının aktif olarak kullanılmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda izlenmesi gereken yol, siyasal çalışmaların politik tüketici olarak tanımlanan seçmenlerin ihtiyaç, talep ve beklentilerini yansıtacak doğrultuda tasarlanmasıdır. Dolayısıyla politik tüketici davranışına yönelik yapılan politik pazar araştırmasından elde edilen sonuçların doğru bir şekilde analizinin yapılması ve uygulanacak olan bütün politik faaliyetlerin o yönde belirlenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, 1994 İBB Başkan Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve 2019 İBB Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun adaylıklarının açıklandığı tarihten seçimlere kadar geçen süre içerisinde merkez medyada yer alan yazılı basında yaptıkları konuşma içeriklerinin içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek politik pazarlama karması açısından değerlendirilmesi ve İBB Başkanlığı görevini kazanan iki adayın politik tüketici tercihini kazanırken seçmenlere verdikleri mesajların incelenmesidir. İBB Başkanlığı için göreve talip olan iki adayın adaylıklarının duyurulmasından itibaren seçimlere kadar yaptıkları konuşmalar, çalışmada içerik analizi yoluyla incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The dynamism brought by the modern age affects political life as well as societies, and the innovations that occur as a result of this dynamism shape politics. The communication tools used by the actors in political life while conveying their messages to the voters and the content of the messages they give to the voters are among the factors that affect the success of the election. Therefore, the orientation of leaders and candidates to political marketing practices in their speeches is seen as a way to achieve success in political life. As a newly used concept in political life, the aim of political marketing is to enable the active use of political marketing mix elements in order to gain political success by directing political consumer behavior. The way to be followed in this direction is to design political studies in a way that reflects the needs, demands and expectations of voters defined as political consumers. Therefore, it is necessary to analyze the results obtained from the political market research on political consumer behavior correctly and to determine all the political activities to be implemented in that direction. The aim of the study is to analyze the contents of the speeches of 1994 İBB Presidential Candidate Recep Tayyip Erdoğan and 2019 İBB Presidential Candidate Ekrem İmamoğlu in the written media in the central media from the date their candidacy was announced to the elections, in terms of political marketing mix, and to serve as the İBB Presidency. The aim of this study is to examine the messages given by the two winning candidates to the voters while winning the political consumer preference. The speeches of the two candidates who aspire to the office of IMM, from the announcement of their candidacy until the elections, are examined through content analysis in the study.