Multipl myelom ile takip edilen, uzun yaşam süresine ve kısa yaşam süresine sahip hastaların özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of characteristics of patients followed with multiple myelom, with long-term survival and short-term survival
  1. Tez No: 777124
  2. Yazar: İSMAİL ERAY AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER HAYRİ ÖZSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl myelom, toplam sağkalım, prognoz, otolog kök hücre nakli, progresyonsuz sağkalım, Multiple myeloma, overall survival, prognosis, autologous stem cell transplantation, progression-free survival
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Multipl Myelom plazma hücrelerinden köken alan malignite olup, 5 yıllık sağkalım oranı %50.7'dir. Ancak toplam sağkalım süresi 10 yılın üzerinde olan hastalar bilinmektedir. Sağkalım süresini etkileyen faktörler; tümör karakteri, hasta karakteri ve tedaviye alınan yanıt şeklinde gruplandırılabilir. Çalışmamızda, toplam sağkalımı 6 yılın üzerinde olan hastalar ile 3 yılın altında olan hastalar arasında sağkalım farkına etki eden faktörleri incelemeyi amaçladık. Yöntem ve Gereç: Çalışmaya Ocak 2005-Aralık 2015 arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji Kliniği'nde yeni tanı almış, 150 multipl myelom vakası dahil edilmiştir. Demografik veriler, charlson komorbit indeks skorları, tanı anındaki serum albümin düzeyi, kreatinin, kalsiyum, laktat dehidrogenaz (LDH), hemoglobin düzeyi, lenfosit düzeyi, nötrofil düzeyi, monosit düzeyi, eritrosit dağılım genişliği (RDW), immunoglobulin alt grupları, ISS (International Staging System) skoru, OKHN öyküsü, kemik tutulumu öyküsü, OKHN yapılan hastalarda OKHN öncesi tedavi yanıtı, OKHN sonrası yanıtı sıralı tedavi tarihleri ve hastaların progresyonsuz sağkalım sonlanma tarihleri hasta dosyaları ve elektronik kayıt sistemi kullanılarak geriye dönük olarak değerlendirildi. Bulgular: 150 hasta, toplam sağkalımı 3 yılın altında 65 hasta ve toplam sağkalımı 6 yılın üstünde 85 hasta olarak iki gruba ayrıldı. İki grup arasında yapılan karşılaştırma sonucunda tanı anındaki ISS evresi, CMI, Albumin, Kreatinin, CRAB sayıları ve yaş arasında anlamlı ilişki bulundu. Cinsiyet, RDW değerleri ve kemik tutulumu öyküsü yönünden iki grup arasında anlamlı ilişki bulunmadı. İki grup arasında, OKHN öyküsü varlığı anlamlı bulundu. OKHN öncesi tedavi yanıtı VGPR ve CR olanların oranı, TS >6 yıl olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. OKHN sonrası 100.gün yanıtı anlamlı olarak 3 yıldan kısa yaşayanlarda daha düşüktü. PFS1 süresi bakıldığında, iki grup arasında anlamlı farklılık bulundu (p12 ay) 4. PFS ve 3. PFS süreleri tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda özellikle tanı sürecinde görülen kan ve görüntüleme incelemelerinin toplam sağkalım hakkında fikir verdiğini saptadık. OKHN uygun hastaların OKHN nakli öncesindeki yanıt derinliğinin toplam sağkalım üzerine etkisini gösterdik. PFS sürelerinin kısalması beklenen bulgu olmakla birlikte ileri tedavi sıralarında görülen uzun PFS süreleri, yeni nesil tedavilerin kullanıma girmesi ile ilişkilendirilebilir. Çalışmamız otolog nakil öncesi daha derin yanıtların etkisini ortaya koymakta, OKHN sonrası 100.gün yanıtıyla beraber pekiştirme ve idame tedavilerinin önemini desteklemektedir ayrıca yeni ilaçlarla çoklu kombinasyon etkinliğini gösteren çalışmaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Multiple Myeloma is a malignancy originating from plasma cells with a 5-year survival rate of 50.7%. However, patients with a total survival of more than 10 years are known. Factors affecting the survival time; It can be grouped as tumor character, patient character and response to treatment. In our study, we aimed to examine the factors affecting the survival difference between patients with a total survival of over 6 years and those with a total survival of less than 3 years. Methods and Materials: The study included 150 newly diagnosed multiple myeloma cases in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine Adult Hematology Clinic between January 2005 and December 2015. Demographic data, charlson comorbidity index scores, serum albumin level at diagnosis, creatinine, calcium, lactate dehydrogenase (LDH), hemoglobin level, lymphocyte level, neutrophil level, monocyte level, erythrocyte distribution width (RDW), immunoglobulin subgroups, ISS (International Staging System) score, history of OKHN, history of bone involvement, treatment response before OKHN in patients who underwent OKCN, response after OKHN, sequential treatment dates, and progression-free survival end dates of the patients were evaluated retrospectively using patient files and electronic registry system. Results: 150 patients were divided into two groups as 65 patients with a total survival of less than 3 years and 85 patients with a total survival of more than 6 years. As a result of the comparison between the two groups, a significant correlation was found between ISS stage, CMI, Albumin, Creatinine, CRAB numbers and age at the time of diagnosis. There was no significant relationship between the two groups in terms of gender, RDW values and bone involvement history. A history of OKHN was found to be significant between the two groups. The proportion of patients with VGPR and CR before OKHN treatment response was significantly higher in patients with TS >6 years. The 100-day response after OKHN was significantly lower in those who lived less than 3 years. When the duration of PFS1 was examined, a significant difference was found between the two groups (p12 months) 4th PFS and 3rd PFS times were detected in the advanced treatment lines. Discussion and Conclusion: In our study, we found that blood and imaging examinations, especially during the diagnosis process, gave an idea about overall survival. We demonstrated the effect of depth of response on overall survival of OKHN eligible patients before OKCN transplantation. Although shortening of PFS times is an expected finding, long PFS periods seen during advanced treatment may be associated with the introduction of new generation treatments. Our study reveals the effect of deeper responses before autologous transplantation, supports the importance of consolidation and maintenance treatments with the 100th day response after OKHN, and also supports studies showing the effectiveness of multiple combinations with new drugs.