Geleneksel Kazak çocuk oyunlarının gelişim alanları açısından incelenmesi
Examination of Kazakh traditional children's games in terms of development areas
  1. Tez No: 777160
  2. Yazar: BÜŞRA ÜNVERMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kazak Türkleri, Geleneksel Oyun, Çocuk Oyunları, Gelişim Alanları, Kazakh Turks, Traditional Game, Children's Games, Development Areas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Oyunların ve oyuncakların tarihi canlıların dünyada var olması kadar eskidir ve bunlar yaşam mücadelesinden doğan gerekliliklerdendir. Çocukların büyüklerinden ve çevrelerinden gördüklerini taklit etmeleri zamanla bilinçli davranışlara dönüşerek“oyun”ortaya çıkmıştır. Geleneksel oyunlar ise en değerli kültürel hazinelerden biridir. Bu nedenle kuşaktan kuşağa kültür aktarma rolü üstlenmektedir. Oyun esnasında çocuk eğlenerek farkında olmadan bir kültürleme sürecine girmektedir. Bu nedenle en iyi eğitim yolu oyundur. Geçmişte de oyunlar çocukların gelişim alanlarını desteklemekteydi. Ancak insanlar bu sürecin farkına vardıklarında oyunu eğitimde kullanmayı amaçlayarak bilinçli bir şekilde oyunu eğitim programına dahil etmişlerdir. Kazak Türkleri geleneksel oyunlar açısından zengin bir halktır. Oyunların içeriğinde milli özellikleri ve günlük yaşam etkinliklerini görmek mümkündür. Oyunlar çocukların yiğit, becerikli, cesaretli bir birey olarak yetişmesini sağlamaktadır. Ayrıca düşünme yeteneğini geliştirmekte, dilin düzgün öğrenilip konuşulmasını da desteklemektedir. Çalışmamızın Giriş kısmında Kazakistan'ın tarihi, coğrafi yapısı ve sosyal yapısı ortaya konulmuştur. Birinci bölümde çocuk, gelişim, oyun ve kültür kavramları açıklanmıştır. Bu kavramlar arasındaki ilişkilerin üzerinde durulmuştur ve oyunların çocukların gelişim alanlarını nasıl etkiledikleri incelenmiştir. İkinci bölümde Kazakistan'da oyun kavramı, oyunların tasnifi ve geleneksel Kazak çocuk oyunları üzerine yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise geleneksel Kazak çocuk oyunları metinlerine yer verilmiştir. Çocukların milli geleneklerini unutmadan onları özümseyerek gelişim alanlarının desteklenmesini sağlamak, oyunların unutulmayıp kuşaktan kuşağa aktarılarak devam etmesi kültür devamlılığını sağlamak adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The history of games and toys is as old as the existence of living things in the world and these are the necessities arising from the struggle for life. Children's imitation of what they see from their elders and their surroundings turned into conscious behaviors over time and“game”emerged. Traditional games are one of the most valuable cultural treasures. Therefore, it plays the role of transferring culture from generation to generation. During the game, the child has fun and unconsciously enters into an acculturation process. Therefore, the best way of education is game. In the past, games supported the developmental areas of children. However, when people became aware of this process, they consciously included the game in the education program, aiming to use the game in education. Kazakh Turks are rich in traditional games. It is possible to see national features and daily life activities in the content of the games. Games enable children to grow up as brave, capable and courageous individuals. It also develops the ability to think and supports the proper learning and speaking of the language. In the Introduction part of our study, the history, geographical structure and social structure of Kazakhstan were revealed. In the first chapter, the concepts of child, development, game and culture are explained. The relationships between these concepts are emphasized and how games affect the developmental areas of children is examined. In the second chapter, the concept of game in Kazakhstan, the classification of games and the studies on traditional Kazakh children's games are included. In the third chapter, the texts of traditional Kazakh children's games are included. Ensuring that children's development areas are supported by assimilating them without forgetting their national traditions is important in terms of ensuring the continuity of the culture and the continuation of the games by being transferred from generation to generation, not being forgotten.