Serum angiotensin converting enzim (ACE) düzeyinin obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS) ağırlığı ile ilişkisi
The relationship of serum angiotensin converting enzyme (ACE) level with the severity of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS)
  1. Tez No: 777186
  2. Yazar: UĞUR TEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT CEM MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiotensin converting enzim, Hipoksi, Obstrüktif uyku apnesi sendromu, PSG testi, Angiotensin converting enzyme, Hypoxia, Obstructive sleep apnea syndrome, PSG test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS), uyku sırasında solunum çabası olmasına rağmen ağız ve burunda hava akımının olmadığı, tekrarlayıcı üst solunum yolu obstrüksiyonları, hipoksi, reoksijenizasyon, arousallar ile karakterize bir uyku bozukluğudur. Bu tekrarlanan süreçte oluşan serbest oksijen radikalleri, vasküler endotelyal disfonksiyon nedeniyle kardiyovasküler ve metabolik morbiditede artışa yol açar. Anjiotensin converting enzim (ACE); çinko bağımlı bir dikarboksipeptidazdır. Bu enzim özellikle akciğerde üretilir ve pulmoner damarların endotel hücrelerin luminal kısmında bulunur. Anjiotensin 1' in Anjiotensin 2 'ye dönüşmesini kataliz ederken bronkokonstrüktör ve inflamatuar mediatörler olan bradikinin ve substans P'nin inaktive edilmesinde rol oynar. Vasküler endotelyal hasar eşlik eden pulmoner hastalıklarda ACE enzim aktivitesi değişebilmektedir. Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS)'ın ciddiyeti, apne-hipopne indeksi(AHİ) ve apne zamanı ile serum anjiotensin converting enzim (ACE) ilişkisi gösteren Türk popülasyonuna ait veri çok az bulunmakta olup çalışmamızın amacı da uygun hasta grubundan bilimsel yöntemlerle elde ettiğimiz veriler ile obstrüktif uyku apnesi sendromu (OUAS) ile serum anjiotensin converting enzim (ACE) arasındaki ilişkisini saptamaktır. Prospektif ve kesitsel bir çalışmadır. Gönüllü olarak toplam 90 kişi katılmıştır. Gönüllüler PSG sonucuna göre OUAS olan hasta grubu, OUAS olmayan kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Gönüllüler Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine OUAS şüphesi ile başvuran veya dış merkezden OUAS şüphesi olup polisomnografi (PSG) tetkiki için gelen hastalardan oluşmaktadır. Uyku Bozukluğu Ünitesi'nde bir gece yatırılarak PSG testi yapılmıştır. Test öncesi cinsiyet, boy uzunluğu, kilo, VKİ, sigara alışkanlığı, kronik hastalık öyküsü, iletişim bilgileri, kimlik bilgileri not edilmiştir. PSG yapılan gecenin ertesi sabahı venöz kandan serum ACE, hemogram, biyokimya için hastalardan kan alınmıştır. OUAS olan grupta erkeklerin ortalama serum ACE değeri 33,56±16,62 IU/L , kadınların ortalama serum ACE değeri 32,27±17,61 IU/L , tüm grubun ortalama serum ACE değeri 32,92±16,98 IU/L hesaplanmıştır. Kontrol grubunda erkeklerin ortalama serum ACE değeri 35,69±20,33 IU/L, kadınların serum ACE değeri 29,14±10,37 IU/L, tüm grubun serum ACE değeri 32,42±16,21 IU/L hesaplanmıştır. OUAS olan grupta PSG sonucuna göre 34 kişide (%56,6) ağır, 23 kişide (%38,3) orta ve 3 kişide (%5,1) hafif OUAS mevcuttur. OUAS şiddetine göre serum ACE ortalama değerleri ağır OUAS olanlar 35,14±18,93 IU/L, orta OUAS 30,24±13,72 IU/L, hafif OUAS 28,3±18 IU/L olarak hesaplanmış olup OUAS şiddeti arttıkça serum ACE değerinde artış izlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. OUAS ve kontrol grubundaki serum ACE değerleri ve cinsiyetler arasındaki serum ACE değerleri karşılaştırıldı istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. AHİ ile serum ACE değerleri arasındaki korelasyon yapıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a sleep disorder characterized by repetitive upper airway obstructions, hypoxia, reoxygenation, and arousals, in which there is no airflow in the mouth and nose despite respiratory effort during sleep. Free oxygen radicals formed in this repetitive process lead to an increase in cardiovascular and metabolic morbidity due to vascular endothelial dysfunction. Angiotensin converting enzyme (ACE); It is a zinc dependent dicarboxypeptidase. This enzyme is produced mainly in the lung and is found in the luminal portion of the endothelial cells of the pulmonary vessels. While catalyzing the conversion of Angiotensin 1 to Angiotensin 2, it plays a role in inactivating bradykinin and substance P, which are bronchoconstrictors and inflammatory mediators. ACE enzyme activity may change in pulmonary diseases accompanied by vascular endothelial damage. There is very little data from the Turkish population showing the relationship between the severity of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), apnea-hypopnea index (AHI), apnea time, and serum Angiotensin converting enzyme (ACE). The aim of our study is to determine the relationship between Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) and serum Angiotensin converting enzyme (ACE) with the data we obtained from the appropriate patient group using scientific methods. It is a prospective and cross-sectional study. A total of 90 people participated voluntarily. According to the volunteer PSG results, the patient group with OSAS was divided into the control group without OSAS. Volunteers consisted of patients who applied to Tekirdağ Namık Kemal University Medical Faculty Hospital Chest Diseases Polyclinic with the suspicion of OSAS or who were suspected of OSAS from an external center for polysomnography (PSG) examination. PSG test was performed by inpatient overnight in the Sleep Disorder Unit. Before the test, gender, height, weight, BMI, smoking habit, history of chronic disease, contact information, and identity information were noted. The next morning after PSG, blood was taken from the patients for serum ACE, hemogram and biochemistry from venous blood.The mean serum ACE value of men in the OSAS group was 33.56±16.62 IU/L, the mean serum ACE value of women was 32.27±17.61 IU/L, the mean serum ACE value of the whole group was 32.92±16.98 IU/L calculated. The mean serum ACE value of men in the control group was 35.69±20.33 IU/L, the serum ACE value of women was 9.14±10.37 IU/L, and the serum ACE value of the whole group was 32.42±16.21 IU/L. In the group with OSAS, according to PSG results, it was severe in 34 (56.6%), moderate in 23 (38.3%), and 3 (5.1%) individuals. According to the severity of OSAS, mean serum ACE values were calculated as 35.14±18.93 IU/L for severe OSAS, 30.24±13.72 IU/L for moderate OSAS, 28.3±18 IU/L for mild OSAS. As the severity of OSAS increased, an increase in serum ACE value was observed, and there was no statistically significant difference. Serum ACE values in OSAS and control groups and serum ACE values between genders were compared and no statistically significant difference was observed. When the correlation between AHI and serum ACE values was made, no statistically significant difference was observed.