Safra yolu kisti olan olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cases with biliary CYST
- Tez No: 777317
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF MANSUR COŞAR, PROF. DR. AYŞEGÜL CANSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Safra yolu kisti, Todani sınıflaması, Anormal pankreatobiliyer bileşke, Bile duct cyst, Todani classification, Abnormal pancreatobiliary junction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Araştırma KTÜ Tıp Fakültesine başvuran, yapılan tetkikler sonucunda safra yolu kistleri tanısı alan hastaların; klinik, laboratuvar, radyolojik, demografik özelliklerini, komorbid hastalıklarını, malignite gelişimini, operasyon durumlarının ve tedavi sonrası takiplerinin karşılaştırılması, safra yolu kistlerinin bölgemizdeki sıklığı, nasıl takip edildiği, takip ve tedavilerinin prognoz üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: KTÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'nde retrospektif olarak yapılan çalışmaya, 2010-2020 yılları arasında görüntüleme yöntemleri ile safra yolu kisti tanısı alan 30 erişkin hasta alındı. Hastalara ait bilgiler, tedavi biçimleri ve görüntüleme sonuçları hasta dosyaları otomasyon sisteminden incelenerek öğrenildi. Hastaların; cinsiyeti, yaşı, klinik özellikleri, tedavileri, histopatolojik sonuçları ve laboratuvar değerleri kaydedildi. Bu kayıtlar kendi içinde ve karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda toplam 30 erişkin hasta incelenmiş olup hasta grubunda kadın/erkek oranı 21/9 idi. Ortalama yaş 58,17 ± 15,62 idi. En sık başvuru şikâyeti karın ağrısı, sarılık, bulantı idi. 25 hasta semptomatikti. 5 hasta insidental olarak tanı almıştı. Todani sınıflamasına göre erişkin grupta, hastaların 12'sinde (%48) tip 1, 7'sinde (%28) tip 4 ve 4'ünde (%16) tip 5 koledok kisti tespit edildi. Takip süresince 29 hastada safra yolu kistlerine eşlik eden klinik durumlara rastlandı. Bu hastaların 8'inde (%27,6) kolesistolitiyazis/koledokolithiyazis, 6'sında (%20,7) akut pankreatit, 2'sinde (%6,9) akut kolanjit, 1'inde (%3,4) akut kolesistit ve 1'inde (%3,4) kolanjiyokarsinom tespit edildi. Sonuç: Safra yolu kisti olan hastalarda artmış kolanjiyokarsinom ve safra kesesi kanseri riski birçok çalışmada bildirilmiş olup, çalışmamızda dünya verilerine oranla malignite oranı düşük saptanmıştır. İnsidansı düşük bir hastalık olan safra yolu kistlerinin premalign lezyonlar olması, artmış mortalite ve morbidite ile ilişkili olması sebebi ile önemine vurgu yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study patients who applied to KTU Faculty of Medicine and were diagnosed with biliary tract cysts because of the examinations; It was aimed to compare clinical, laboratory, radiological, demographic characteristics, comorbid diseases, malignancy development, operation status and post-treatment follow-up, the frequency of biliary tract cysts in our region, how they are followed, and the effects of their follow-up and treatment on prognosis. Material and Methods: 30 adult patients who were diagnosed with biliary tract cysts by imaging methods between 2010 and 2020 were included in the retrospective study conducted at the Internal Medicine Clinic of KTU Faculty of Medicine. Information about the patients, treatment modalities and imaging results were learned by examining the patient files and automation system. Patients; gender, age, clinical features, treatments, histopathological results and laboratory values were recorded. These records were evaluated in themselves and comparatively Results: According to the Todani classification, in the adult group, 12 (48%) of the patients had type 1, 7 (28%) type 4 and 4 (16%) type 5 choledochal cysts. During the follow-up period, clinical conditions accompanying bile duct cysts were found in 29 patients. Of these patients, 8 (27.6%) cholecystolithiasis/choledocholithiasis, 6 (20.7%) acute pancreatitis, 2 (6.9%) acute cholangitis, 1 (3.4%) acute cholecystitis and 1 (3.4%) had cholangiocarcinoma. Conclusion: The increased risk of cholangiocarcinoma and gallbladder cancer in patients with bile duct cysts has been confirmed by many studies, and the rate of malignancy was found to be lower in our study compared to world data. The importance of biliary tract cysts, which is a low incidence disease, is emphasized because it is premalignant lesions and causes increased mortality and morbidity. should be done.