İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı eğitim ve Araştırma hastanelerindeki Aile hekimliği asistanlarının dil ve konuşma bozuklukları hakkındaki bilgi düzeyi değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level of family medicine assistants of training and research hospitals in İstanbul affiliated to the university of HEALTH sciences regarding language and speech disorders
- Tez No: 777348
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK, UZMAN CEYHUN DİKMEN BATMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Speech and language, Family medicine, Medical education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Dil ve konuşma bozukluklarının yaşanması çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini ve akademik başarısını etkilemektedir. Bu nedenle dil ve konuşma bozukluklarında erken tanı koymak ve sevk etmek önemlidir. Bu konuda hastanın ilk karşılaştığı kişi olan aile hekiminin rolü önemlidir. Hastanın birinci basamakta tedavi edilebilirliğini değerlendirip sevk gerekip gerekmeyeceğini ayırt edebilmelidir. Bu araştırmada aile hekimlerinin DKT mesleği hakkındaki görüşlerini, DKB konusundaki bilgi düzeyini, hangi uzmanlık alanlarına yönlendirdiklerini ve konuşma evreleri konusundaki bilgi düzeyini belirlemek amaçlanmaktadır. Aynı zamanda asistan hekimler kendi yeterliliklerini değerlendirmiş ve dil ve konuşma bozukluklarını daha iyi tanımak için ek görüşlerini belirtmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesinin İstanbul'da bulunan eğitim ve araştırma hastanelerinden Sultangazi Haseki EAH, Bakırköy Sadi Konuk EAH, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu EAH, Bağcılar EAH'de eğitim almakta olan aile hekimliği uzmanlık asistanları dahil edilmiştir. Toplam 144 kişi anket formunda yöneltilen sorulara yanıt vermiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan asistan hekimlerden dil ve konuşma bozuklukları ile ilgili eğitim alanların kendi yeterlilik puanları istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Diğer değişkenlerle kendi yeterlilik puanları arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki bulunmadı. Aylara göre konuşma evreleriyle ilgili yöneltilen bilgi sorularında en yüksek oranda doğru yanıtlanan sorular“2 kelimeli cümleler kurma hangi aylarda olur”ve“3 kelimeli cümleler kurma hangi yaşlarda olur”soruları olurken en düşük oranda doğru yanıtlananlar“4 rengi tanıma, 10 madeni parayı doğru şekilde sayma hangi yaşta beklenir”ve“Tek heceli agulama (babıldama) hangi ayda başlar”soruları olmuştur. Asistan hekimlerden SAHU olanların bilgi puanı istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Diğer değişkenlerle bilgi puanı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Katılımcıların dil ve konuşma bozukluklarında en çok sevk ettiği branş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları olduğu gözlendi. Daha sonraki en çok sevk edilen branşlar sırasıyla Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı, KBB ve Çocuk Nörolojiydi. Sonuç: Aile direk bu şikayetle gelmediğinde dil ve konuşma bozuklukları, hastalık ve izlemlerin yanında göz ardı edilebilir. Ancak çocuğun konuşmasının ayıyla uyumlu olması önemlidir çünkü eğer dil ve konuşma bozukluğu olursa okul dönemlerinde okuma-yazmada öğrenmeyle okuduğunu anlamakta güçlük, akademik başarısında düşüklük ve sosyalleşmede zorluk gibi birçok sorunla karşılaşabilir. Çalışmamızda dil ve konuşma bozuklukları ile ilgili eğitim alanların kendi yeterlilik puanları istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek saptandık. Hekimler de bu konuda eğitimlerin olması gerektiğiyle ilgili görüşlerini belirtmiştir. Anahtar Kelime: Dil ve konuşma, Aile hekimliği, Tıbbi Eğitim
Özet (Çeviri)
Aim: Experiencing speech and language disorders affects the psychological and social development and academic success of the child. Thus, early diagnosis and referral of the patient is important in language and speech disorder cases. In this regard, the role of the family physician, who is the first person encountered by the patient, is significant. The physician should be able to evaluate the possibility of the treatment on the first step and distinguish whether referral is required or not. In this study, it is aimed to determine the opinions of family physicians about SLT, their level of knowledge on SLD, which specialties they refer to, and their level of knowledge on stages of speech. At the same time, assistant physicians haves self-evaluated their competencies and expressed their additional thoughts in order to better recognize speech and language disorders. Materials and methods: The study contains resident family physicians who study at the training and research hospitals(TRH) of University of Health Sciences in Istanbul such as Sultangazi Haseki TRH, Bakırköy Sadi Konuk TRH, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu TRH, Bağcılar TRH. In total, 144 people answered the questions asked in the survey. Results: Among the resident physicians who participated in the study, it has been found that the ones who had training on speech and language disorders had statistically higher scores on self-competence evaluation. There was no statistical correlation could be found between other variables and their self-competence scores. In the questions asked about the stages of speech according to the months, the questions that were answered correctly the most were“In which months 2-word sentences can be formed”and“At what age 3-word sentences can be formed”, while the questions that were answered correctly the least were“Recognizing 4 colors, At what age counting 10 coins correctly is expected”and“In which month does monosyllable babbling start”. The knowledge score of resident physicians with part-time resident physicians (SAHU) statistically was found to be statistically higher. No significant relationship was found between the other variables and the knowledge score. It was observed that the most frequently referred branch in cases of speech and language disorders by the participants was Child Health & Diseases. The next most referred departments respectively were Child and Adolescent Mental Health, ENT and Child Neurology. Conclusion: Speech and language disorders might be overlooked besides diseases and follow-ups, if the family does not apply directly with this complaint. However, it is important that the child's speech is compatible with the month, because if there is a speech and language disorder in place, the child may encounter many problems during school period such as difficulty in learning reading and writing, difficulty in understanding while reading, low academic success, and difficulty in socializing. In the study, it has been found that the self-competence scores of those who had training in speech and language disorders were found to be statistically higher. Additionally, the physicians have expressed their views on the need for training on this subject.