Yoksullukla mücadele bağlamında uygulanan sosyal politika uygulamaları 2021 yılı Şırnak-Cizre örneği
Social policy practies in the context of fichting poverty,the case of Cizre, Şırnak, 2021
  1. Tez No: 777440
  2. Yazar: MURAT GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Politika, Sosyal Sermaye, Poverty, Social Policy, Social Capital
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışma Türkiye'de yoksullukla mücadele bağlamında yürütülen sosyal politika uygulamalarından yararlanan bireylerin, kendilerine sunulan sosyal politika uygulamalarına yönelik bakış açılarının nasıl olduğunu konu almaktadır. Ayrıca yararlanıcıların sahip oldukları sosyal sermaye düzeyi, yararlanıcıların sahip olduğu sosyal sermaye düzeyinin onların yoksulluğu hissetme düzeyi üzerindeki etkileri, yararlanıcıların sosyal yardım kuruluşlarına başvurmadan önce kendi aralarında geliştirdikleri herhangi bir mekanizmanın olup olmadığının ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu kapsamda Durum Çalışması Deseni kullanılarak Cizre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurup sosyal politika uygulamalarından yararlanan bireylerden seçilen katılımcılara yönelik derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak veriler elde edilip analiz edilmiştir. Sosyal sermaye düzeyi açısından dezavantajlı oldukları görülen katılımcıların yarısından fazlasının yoksulluğu üst düzeyde yaşadıklarını diğer katılımcıların ise büyük çoğunluğunun yoksulluğu hissettikleri görülmüştür. Çalışmada, yaralanıcıların sosyal yardım kuruluşlarına başvurmadan önce çoğunlukla akrabalarıyla veya sosyal çevreleri ile herhangi bir yardımlaşma mekanizması kuramadıkları görülmüştür. Çalışmada, katılımcıların sosyal yardım kuruluşlarından yararlandığı halde yaşamında, önemli bir değişiklik hissetmediğini, sosyal yardımların mevcut miktarlarının, yoksulluk ile mücadeleye çok az katkı sunduğunu ve çoğunlukla yapılan sosyal yardım miktarlarının arttırılması gerektiğini düşündükleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study dealt with the views of individuals who benefited from social policy practices carried out in the context of fighting poverty in Turkey, towards the social policy practices presented to them. In addition, it is aimed to reveal the level of social capital that the beneficiaries had, the effects of the level of social capital of the beneficiaries on their level of feeling poverty, and whether there was any mechanism that the beneficiaries developed among themselves before applying to social assistance institutions. In this context, using the Case Study Research Design, data were obtained and analysed by using in-depth interview technique from the participants selected among the individuals who benefited from social policy practices by applying to the Cizre Social Assistance and Solidarity Foundation. It was observed that more than half of the participants, who were found to be disadvantaged in terms of social capital level, experienced poverty at a high level, while the vast majority of the other participants felt poverty. In the study, it was observed that the beneficiaries were mostly unable to establish any assistance mechanism with their relatives or social circles before applying to social assistance institutions. The study showed that although the participants benefited from social assistance institutions, they did not feel a significant change in their lives, the current amounts of social assistance contributed little to the fight against poverty, and they mostly thought that the amount of social assistance provided should have been increased.